Dirijorul de origine venezueleană Gustavo Dudamel a lansat proiectul „Symphony”, un film în realitate virtuală, care va face un turneu de zece ani în cinematografe.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Muzica are un rol esenţial de jucat în vindecarea spiritului umanităţii care este atât de zguduită la acest moment de pandemie şi de alte circumstanţe care ne separă”, a declarat el pentru BBC.

Cel mai recent proiect al lui are drept scop aducerea privitorilor în centrul muzicii şi sunetului prin tehnologie, remarcabile efecte vizuale şi geniul unora ca Beethoven, Mahler şi Bernstein. 

Dirijorul, care, împreună cu soţia sa, actriţa spaniolă María Valverde, coordonează Gustavo Dudamel Foundation, vrea ca filmul să inspire tinerii să se cufunde în muzica simfonică şi ca aceasta să fie sunetul unei lumi cu idei diferite care armonizează.

„Symphony” este un proiect de patru ani al Fundación „La Caixa” la care şi-au adus aportul 250 de oameni, inclusiv 100 de muzicieni din 42 de ţări.

După ce a avut premiera la Madrid, la finalul săptămânii trecute, „Symphony” va călători în Spania şi Portugalia, unde va fi prezentat, pe parcursul următorilor zece ani, în sute de locuri.

Dudamel este ghid virtual într-un tur care duce privitorul de la crearea instrumentelor muzicale la sinapsele creierului unde sunetele sunt procesate.

„Este o călătorie magică prin muzică şi cum ea este un limbaj universal la care se poate conecta oricine”, a mai spus el. „Pentru mine, ideea a fost mereu aceea de a aduce tinerii către muzica simfonică, iar acum dispunem de aceste resurse tehnologice. Dar nu am vrut să fac ceva de care să se bucure doar noile generaţii, ci mai mult ca ele să simtă că muzica este ceva ce le aparţine”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.