„Swing Symphony”, lucrare compusă de celebra personalitate a jazz-ului mondial Wynton Marsalis, va putea fi ascultată în primă audiţie la Sala Radio, vineri, de la ora 19.00.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Marsalis este deţinător a 9 premii Grammy şi director artistic de jazz al cunoscutului Lincoln Center – New York, una dintre cele mai importante scene ale Americii. O altă creaţie semnată de artistul american (Blood on the Fields) este prima compoziţie de jazz care a obţinut vreodată Premiul Pulitzer pentru muzică.

„Pentru prima oară la concertele prezentate în stagiunea Sălii Radio, vă propunem pentru această seară specială un dress code. În atmosfera specifică anilor '30 care l-a inspirat pe Marsalis atunci când a creat „Swing Symphony”, doamnele sunt invitate să aleagă o rochie elegantă sau o pălărie în stilul anilor '20-'30, în timp ce domnii pot sosi la Sala Radio cu papion, cravată sau bretele. Un concert inedit, o ţinută deosebită, un mod elegant de ne pregăti pentru atmosfera festivă a sărbătorilor. Mai mult, în ton cu invitaţia adresată publicului, membrii Big Band-ului Radio vor purta, de asemenea, o ţinută inspirată de moda anilor '20-'30”, anunţă Radio România.

„Swing Symphony” este cea de-a treia simfonie semnată de Marsalis şi a fost creată la solicitarea adresată compozitorului - în 2010 - de patru mari orchestre ale lumii: Berlin Philharmonic, London Symphony Orchestra, New York Philharmonic şi Los Angeles Philharmonic. Lucrarea sa este inspirată de compoziţiile predecesorilor săi, mari muzicieni americani precum Gershwin, Copland, Bernstein sau Ellington.

Concertul este prezentat de două dintre ansamblurile Radio România: Orchestra Naţională Radio şi Big Band-ul Radio şi se derulează sub bagheta dirijorului vienez Sascha Goetzel. Un invitat constant pe scena Sălii Radio, Sascha Goetzel ocupă, începând din acest an, poziţia de director muzical pentru două ansambluri importante: Orchestre National des Pays de la Loire (Franţa) şi Orchestra Naţională de Tineret a Canadei.

Ultimul concert al anului 2022 la Sala Radio va debuta cu o altă lucrare extrem de cunoscută: „Rhapsody in Blue” - Gershwin, interpretată cu participarea pianistului Teo Gheorghiu, care a studiat la Londra şi la Philadephia. Născut în Elveţia, Teo Gheorghiu a debutat în 2004 în celebra sală de concert Tonhalle - Zurich şi de atunci a fost aplaudat la Paris, Tokyo, Sankt Petersburg, Madrid, New York, Londra etc., alături de orchestre ca Danish National Symphony Orchestra, Zurich Chamber Orchestra, Tchaikovsky Symphony Orchestra, Royal Philharmonic Orchestra, Tokyo Symphony Orchestra, Orquestra Sinfonica de Bilbao ş.a.

În 2010, a devenit cel mai tânăr laureat al râvnitului premiu Beethovenring la Beethovenfest - Bonn şi a primit distincţia „Cel mai bun artist canadian” la ediţia din 2017 a Concursului Muzical Internaţional de la Montréal. Primul său CD a fost lansat de Deutsche Grammophon în 2009, iar la începutul acestei luni (decembrie 2022), Teo Gheorghiu a lansat albumul său intitulat „Roots”, o explorare a originilor sale româneşti, transpusă în muzică.

Concertul va fi transmis LIVE pe calea undelor - pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical - şi LIVE online, pe site-urile celor două posturi de radio.

Biletele se pot achiziţiona de la casa de bilete a Sălii Radio (tel. 021 314.68.00). Pentru programul casei de bilete, vă rugăm să consultaţi site-ul oficial www.orchestreradio.ro - secţiunea Bilete. Biletele sunt disponibile şi în sistem online pe iabilet.ro. Biletele sunt, de asemenea, disponibile şi în magazinele Flanco, benzinăriile Rompetrol, Metrou Unirii 1, magazinele „Muzica”, IQ BOX, Uman şi pe terminalele Selfpay. Online, puteţi plăti cu cardul, prin Paypal, carduri de tichete culturale Sodexo, pe factură la Vodafone sau Orange sau ramburs prin Fan Courier, oriunde în ţară. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.