Ministrul Culturii, Corina Şuteu, a declarat, luni, în conferinţa de presă privind campania de strângere de fonduri pentru achiziţionarea sculpturii “Cuminţenia Pământului”, că Brâncuşi este un ”subiect de natură educaţională”, precizând că i se pare un mare curaj lansarea unei asemenea campanii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Prin această campanie, din nou, redeschidem un subiect care este de natură educaţională. În momentul în care despre Brâncuşi vor afla atât de mulţi oameni, în momentul în care instituţiile publice de cultură din România vor avea şi ele o campanie în privinţa achiziţionării «Cuminţeniei Pământului», cred eu că ne vom permite să redeschidem un subiect, să repunem un subiect cultural la o anvergură la care el o merită pe agenda publică şi pe agenda preocupărilor tuturor cetăţenilor, pentru că subiectele pe care noi le avem constant în atenţie nu sunt subiecte de ordin cultural, nu sunt subiecte de ordin identitar şi este extrem de important ca aceste subiecte să revină în atenţie”, a declarat ministrul Culturii, Corina Şuteu.

”Mi se pare într-adevăr că e un mare curaj să lansăm o asemenea campanie, (...) reacţiile care au venit din societate sunt unele încurajatoare, unele mai puţin încurajatoare, cred că a asuma riscuri este în sine o dovadă de maturitate pentru o societate şi pentru un Guvern şi că aceste riscuri pun în discuţie, cum spunea şi Dacian Cioloş, chestiunea responsabilităţii individuale”,  a adăugat ministrul Culturii.

Doina Lemny, doctor în istoria artei, muzeograf-cercetător la Muzeul Naţional de Artă Modernă, Centrul Pompidou din Paris, a arătat că sunt momente în istoria unui neam când este nevoie de solidaritate, adăugând că hotărârea Guvernului de a avansa o sumă exrem de importantă pentru achiziţionarea sculpturii este un act excepţional.

”Doream să ajungem la această etapă a campaniei ca să vedem, în sfârşit, o solidarizare a poporului român în jurul unui act cultural şi nu numai atunci când ţara este în pericol. Sunt momente în istoria unui neam când trebuie să ne solidarizăm pentru momente istorice, pentru a ne salva ţara, dar şi pentu momente culturale ca acesta. (...) Această subscripţie şi această hotărâre a Guvernului de a avansa o sumă extrem de importantă pentru achiziţionarea acestei opere este un act excepţional, pentru că, din experienţa mea, niciun guven din lumea asta, în afară de Emiratele Arabe Unite, nu plăteşte o operă cu milioane. După cum se ştie, muzeele sunt constituite din donaţii, ori din donaţii din particular, colecţionari privaţi care s-au format în timp şi care donează muzeului. La noi în ţară trebuie să ducem muncă de lămurire, trebuie schimbate mentalităţile şi să înţeleagă colecţionarii că şi colecţia lor, ca să fie pusă în valoare, trebuie văzută de toată lumea”, a spus Doina Lemny.

De asemenea, Oana Pelea, unul din ambasadorii campaniei ”Brâncuşi e al meu”, prezentă la conferinţa de presă, a spus că această zi este una istorică în cultura românească.

”Brâncuşi spunea că orice operă are un suflet, Brâncuşi a vrut să doneze toată creaţia lui, toată viaţa lui acestui popor. Cred că este un test, nu pentru Brâncuşi, cred că nu vorbim aici despre bani, sigur asta este modalitatea, dar cred că este vorba despre a ne pune fiecare dintre noi o oglindă de a vedea dacă merităm, dacă mai suntem în stare de a fi împreună pentru a avea şi a aduce acasă şi a rămâne la vedere această minunăţie de patrimoniu naţional. (...) Sper că suntem în stare de a face acest pas, a fi împreună, de a înclina o frunte faţă de un geniu universal care avem privilegiul de a fi român şi a ne demonstra că merităm un Brâncuşi”, a declarat Oana Pelea.

Victor Rebengiuc, ambasador al campaniei, a ţinut să îşi exprime mândria că este român.

”Sunt mândru că sunt român, sunt mândru că Brâncuşi este român, sunt mândru că mă uit la operele lui la marile muzee din lume şi pot spune «Sculptura aceea este făcută de Brâncuşi. Brâncuşi este român, este al nostru, este al meu». (…) Costă atât de puţin să fim mândri că suntem români, costă atât de puţin să contribuim la avuţia naţională, (…) nu este un efort prea mare pe care îl putem face”, a declarat actorul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.