Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii cere ca Myanmar să elibereze doi jurnalişti care au fost arestaţi după ce au scris pentru agenţia de presă Reuters despre asasinarea a zece musulmani Rohingya. SUA solicită şi o anchetă cu privire la acest caz, scrie The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Articolul acestor jurnalişti, publicat joi, prezintă evenimente care au dus la asasinarea a 10 bărbaţi care fac parte din grupul etnic Rohingya, din satul Inn Din, care face parte din statul Rakhine. Aceşti bărbaţi au fost înhumaţi într-un mormânt comun după ce au fost ucişi prin înjunghiere sau împuşcare de soldaţi şi vecini budişti.

„La fel ca alte ştiri despre morminte comune, acest articol demonstrează necesitatea urgentă ca autorităţile din Myanmar să coopereze în vederea desfăşurării unei anchete independente cu privire la acuzaţii legate de atrocităţi înregistrate în Rakhine”, a spus Heather Nauert, purtătoare de cuvânt a Departamentul de Stat al SUA.

„O asemenea investigaţie ar ajuta la obţinerea unei mai bune înţelegeri a ceea ce s-a întâmplat, la clarificarea identităţilor victimelor, la identificarea persoanelor care au încălcat drepturile omului, şi la avansarea către dreptate şi răspundere”, a adăugat Nauert.

Articolul Reuters conţine interviuri cu budişti care au recunoscut că au incendiat locuinţe Rohingya, ucigând musulmani şi îngropându-i, în ceea ce ei numesc „o frenezie de violenţă” generată de incidentul din august, când mai mulţi membri ai acestui grup etnic au atacat posturi de securitate.

Acest articol a marcat prima dată când soldaţi şi poliţişti au fost implicaţi prin mărutrii ai unor angajaţi pentru securitate în incendieri şi asasinate în statul Rakhine. Organizaţia Naţiunilor Unite a spus despre aceste atacuri că reprezintă „un genocid”.

În acest articol, autorităţile spun că a avut loc „o operaţiune de degajare” legitimă, ca răspuns la atacurile insurgenţilor.

Întrebat despre proba descoperită de Reuters în legătură cu masacrul, Zaw Htay, purtător de cuvânt al guvernului din Myanmar, a spus, joi, înainte de publicarea articolului: „Nu negăm acuzaţiile legate de încălcarea drepturilor omului”.

El a adăugat că „dacă există dovezi puternice şi de încredere în legătură cu aceste abuzuri, guvernul va investiga cazul”.

În urma publicării articolului de către Reuters, guvernul nu a transmis încă un punct de vedere.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.