Statele Unite au blocat zeci de site-uri iraniene de ştiri şi pagini care au legătură cu Iranul, pentru că răspândesc informaţii false.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Multe dintre site-uri erau offline marţi, scrie BBC, şi afişau mesaje în care era explicat că au fost „confiscate” de SUA, alături de sigilii FBI şi al Departamentului de Comerţ.

Între acestea se numără cel al televiziunii iraniene de stat Press TV şi al-Masirah TV, condusă de gruparea rebelă Houthi din Yemen, aliată Iranului.

Această măsură vine la câteva zile după ce iranienii au ales un nou preşedinte, extremistul Ebrahim Raisi, şi pe fondul tensiunilor dintre SUA şi Iran privind reluarea negocierilor pentru un acord nuclear.

Departamentul american de Justiţie a anunţat că a confirscat 33 de site-uri controlate de Iranian Islamic Radio and Television Union (IRTVU) şi alte trei, de miliţia Kataib Hezbollah din Irak.

Departamentul de Justiţie a spus că domeniile folosite de IRTVU erau deţinute de o companie americană şi că IRTVU nu obţinuse o licenţă din partea Biroului pentru controlul activelor străine pentru a le folosi.

Kataib Hezbollah - care a fost listată în SUA drept organizaţie teroristă - nu avea licenţă de asemenea.

Majoritatea domeniilor blocate erau adrese .com, .net şi .tv. Adresele .com şi .net reprezintă domenii generice şi nu sunt specifice unei anumite ţări. Domeniul .tv este deţinut de Tuvalu, ţară din Oceania, dar este operat de firma americană Verisign.

Blocarea unui domeniu de nivel superior al unei alte ţări, precum .ir al Iranului, ar putea fi văzută ca o încălcare a suveranităţii.

Unele dintre site-uri au revenit online, după câteva ore, cu noi adrese de domenii.

În Iran nu există televiziuni sau posturi de radio private. Antenele satelit personale sunt ilegale, deşi sunt deseori văzute în oraşe. 

În luna octombrie, SUA au blocat 92 de site-uri despre care au spus că au fost folosite de Gardienii Revoluţiei Islamice (IRGC) pentru a răspândii informaţii politice false.

Guvernul iranian nu a făcut vreo precizare legat de cea mai recentă acţiune, însă presa din ţară a acuzat SUA de cenzură.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.