Una dintre veştile importante ale ediţiei Street Delivery, care are loc între 9 şi 11 iunie la Bucureşti, este reactivarea în centrul oraşului a Grădinii Universitarilor, un spaţiu verde care a fost inaccesibil publicului larg decenii la rând.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

O bucată de pădure sălbatică, Grădina Universitarilor se află chiar peste drum de Grădina Icoanei, de care o desparte doar o stradă: Arthur Verona. Unul dintre cele mai bine păstrate secrete ale Bucureştiului, Grădina Universitarilor acoperă aproximativ 4.000 metri pătraţi de junglă urbană din jurul unui monument istoric clasa A ridicat în 1860 - Casa Librecht-Filipescu, cunoscută azi drept Casa Universitarilor.

”Am plantat flori şi legume. Am încercat să refacem o grădină unde acest mix să aducă o valoare în plus, dar să păstrăm caracterul spaţiul. Ideea de bază a fost să creăm printr-un workshop toată amenajarea, care este deschis publicului, şi să înconjurăm aceast spaţiu cu o bancă, păstrând această zonă ca o Agoră verde. Procesul e în curs de derulare”, spun cei de la Asociaţia Calup. 

Grădina Universitarilor - amenajată după un proiect Calup - va găzdui în cadrul Street Delivery o zonă umbrită de lounge, precum şi ateliere de grădinărit, un brunch party şi dezbaterile Street Talks despre spaţiile verzi ale Bucureştiului. 

Mircea Dumitru, rectorul Universităţii Bucureşti, a vorbit într-o conferinţă de presă despre clădirea de patrimoniu şi rolul ei în viaţa bucureştenilor. 

”Suntem într-o clădire de patrimoniu care a intrat în proprietatea Universităţii Bucureşti în 2011. Această clădire a fost construită pe vremea domnitorului Alexandru Ioan Cuza şi poartă şi astăzi numele primului proprietar Librecht, care a fost unul dintre miniştri. Este una dintre clădirile emblematice ale sfârşitului de secol al XIX-lea şi are nevoie, pe lângă reabilitare, de multă ştiinţă şi artă, de multe aprobări”, a declarat rectorul Universităţii Bucureşti. 

”Au existat propuneri în ultimii ani, venite din partea arhitecţilor, ale unor personalităţi ale societăţii civile, ca această clădire şi grădina ce o înconjoară să joace un rol mai activ în viaţa culturală a Capitalei”, spune Mircea Dumitru. 

”Cred că o Casă a Universitarilor trebuie să servească unor scopuri multiple. Rămâne un loc de socializare, dar poate să exploreze şi să dezvolte şi alte dimensiuni ale vieţii academice şi universitare, să fie un loc în care să putem organiza simeze, conferinţe, în care să avem o prezenţă constantă a celorlalţi universitari, şi de asemenea să putem să dezvoltăm şi viaţa artistică. Există o încăpere în această clădire în care avem o sală de concerte cu o stagiune cvasi-permanentă de muzică de cameră”, a adăugat rectorul Universităţii Bucureşti. 

”Ideea de grădină posibilă este cumva un efect al imposibilităţii şi închiderii multor spaţii care au fost deschise şi nu mai pot fi folosite din pricina unor legislaţii dificile şi atunci oamenii caută o alternativă”, este părerea arhitectului Şerban Sturdza. 

Parteneriatul dintre Universitatea Bucureşti şi Ordinul Arhitecţilor se dezvoltă acum, mai spune arhitectul. ”În casă nu putem face o transformare structurală, ci una ambientală. Exemplul cel mai elocvent ar putea să fie că accesul în Casă şi utilizarea spaţiilor de aici ar putea să fie mult mai bine făcut. Există foarte multe gânduri: administrarea parcajului, felul cum se intră în casă şi utilizarea casei. Aş spune că sunt multe chestiuni de ambianţă, care pun probleme de ambianţă: dacă iluminatul e corect, dacă mobilierul actual se potriveşte, dacă însăşi statutul clădirii e cel corect, este o berărie, este un palat şi chestiunea va putea fi clarificată pentru că vom putea avea în viitor accesări care să permită grade diferite de utilizare”, este de părere Şerban Sturdza. 

Street Delivery, un eveniment-manifest pentru recuperarea spaţiului public, se întâmplă din 2006, şi înseamna, conform planului iniţial o promenadă culturală de 15 minute de la Grădina Icoanei la Cişmigiu. ”Evenimentul a venit să susţină acel PUZ de pietonalizare a străzii Arthur Verona, dar a fost uitat în sertarele Primăriei, va trebui să aflăm unde şi să propunem un altul”, a spus Cristian Neagoe, organizatorul evenimentului. 

Strada va fi transformată într-o grădină anul acesta: spaţiu verde, plante, un turn de observaţie în Grădina Icoanei, tururi ghidate cu copiii în Delta Văcăreşti, Grădina Botanică va fi prezentă cu un proiect, Şerban Sturdza va fi prezent cu un proiect de refacere a piaţetei de al Biserica Anglicană. ”Vrem să aratăm prin Street Delivery că Bucureştiul are o problemă cu traficul, cu poluarea. Trăim cu doi ani mai puţin în oraşul ăsta tocmai pentru că problemele acestea se agravează şi manifestul nostru este legat de ideea că pentru o viaţă de calitate în oraş e foarte important să eliminăm maşinile şi nu să construim mai multe parcări”, a subliniat Cristian Neagoe. 

În weekend, Street Delivery închide din nou strada pentru maşini şi o deschide pentru oameni. Ajuns la ediţia a XII-a, evenimentul-manifest de arhitectură şi urbanism vorbeşte anul acesta despre grădinile posibile ale oraşului. 

Între 9 şi 11 iunie strada Arthur Verona din centrul capitalei devine arie protejată pentru proiectele care îşi propun să facă Bucureştiul mai verde: instalaţii urbane, workshopuri, dezbateri, concerte, artă stradală şi performance.

”Prin acest proiect, Universitatea din Bucureşti face un pas important în demersul său de a integra grădina Casei Universitarilor în circuitul urban, valorificându-i astfel potenţialul pentru dezvoltarea comunitară atât a zonei, cât şi a întregii capitale. Mai mult, prin parteneriatul cu Fundaţia Cărtureşti, Universitatea intenţionează să poziţioneze Casa Universitarilor şi Grădina Botanică într-un circuit al evenimentelor culturale, educaţionale şi sociale, cu impact asupra comunităţii”, a declarat Mirabela Amarandei (Universitatea din Bucureşti).

Pe lângă toate acestea vizitatorii au la dispoziţie pe strada Arthur Verona şi în parcul Grădina Icoanei tururi ghidate, workshopuri creative pentru copii şi adulţi, ateliere de sticlărie, de croitorie, linogravură sau serigrafie, două scene de muzică, proiecţii de film susţinute de Anim’est, Cinepub şi NexT Film Festival, sesiuni live de graffiti, instalaţii urbane şi idei pentru grădini neconvenţionale.

Spre deosebire de ediţiile anterioare, Street Delivery 2017 se desfăşoară succesiv în cele şase oraşe participante, pe parcursul a trei săptămâni din iunie. Se creează astfel un traseu pentru cei interesaţi să descopere formele pe care ideile pentru un oraş mai bun le iau în spaţii mentale diferite: Bucureşti: 9-11 iunie, Timişoara: 16-18 iunie, Iaşi: 16-18 iunie, Cluj-Napoca: 17-18 iunie, Baia-Mare: 30 iunie - 2 iulie, Bacău: 30 iunie - 2 iulie.

Din 2013, Street Delivery poartă marca de eveniment responsabil oferită de Asociaţia Reper 21 prin proiectul Societal. Street Delivery nu ar fi posibil fără sprijinul vecinilor, voluntarilor, participanţilor, sponsorilor şi al partenerilor media.

Organizatorii Street Delivery sunt Fundaţia Cărtureşti şi Ordinul Arhitecţilor din România. Anul acesta partenerul invitat în proiectarea şi amenajarea spaţiului Grădinii Universitarilor este Calup.

Calup este un proiect de regenerare urbană cu misiunea de a reintegra spaţii valoroase inactive în circuitul cultural şi economic al oraşului, urmărind creşterea calităţii vieţii urbane.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.