Strategia European Union National Institutes for Culture - EUNIC pentru 2025-2029 urmăreşte să încurajeze „coproducţiile, co-creaţiile, colaborările şi parteneriatele, nu doar de a prezenta creaţii dintr-o ţară în alta, de a face proiecte itinerante care să nu aibă după aceea capacitatea de a fi consultate”, a spus Liviu Jicman, preşedintele Institutului Cultural Român şi membru în Consiliul Director al EUNIC la nivel global. Laura Napolitano, directoarea Institutului Cultural Italian din Bucureşti şi preşedinta EUNIC Romania, a subliniat marţi, într-o conferinţă de presă, că prin acest document se doreşte implicarea „din ce în ce mai mult a comunităţilor locale”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

EUNIC „este o reţea activă: zi de zi, în întreaga lume”, a spus Laura Napolitano, amintind că organizaţia fondată în 2008 este formată din 143 de clustere.

EUNIC „reprezintă o abordare transversală a culturii. Expertiza şi activităţile diverse şi specializate ale membrilor noştri, individual şi ca reţea, acoperă definiţii largi ale culturii. Prin urmare, EUNIC întruchipează o înţelegere transversală a culturii, care include (dar nu se limitează la) o experienţă îndelungată în arte, industrii creative, multilingvism, patrimoniu cultural material şi imaterial, tineret, gen, diversitate şi incluziune, dezvoltare durabilă, turism cultural, cultură digitală şi cooperare pentru dezvoltare”, se arată în strategia care are în vedere „provocările generate de noile tehnologii, libertatea de expresie şi creativitatea, sustenabilitatea şi schimbările climatice”, între altele. 

„Strategia menţionează chiar la primul obiectiv faptul că ne propunem să oferim cadru de întâlnire între parteneri, cadru de întâlnire între operatori culturali, dar şi între artişti şi creatori în general şi de asemenea că aceste abordări trebuie să fie adaptate realităţilor locale din fiecare ţară, aşa cum bineînţeles sunt adaptate şi în spaţii UE sau non-UE", a declarat Liviu Jicman.

EUNIC îşi propune să susţină sectorul independent din resursa proprie şi a partenerilor.

EUNIC „îşi propune să susţină vocea sectorului cultural independent, să ofere o platformă în acest sens şi, pe de altă parte, să putem aduce laolaltă atât din resursa proprie, sau mai ales din resursele partenerilor, profesionişti din domeniu, care să poată oferi puncte de vedere, analize pentru dezvoltarea sectorului cultural şi a relaţiilor culturale internaţionale”, a afirmat Jicman.

El a adăugat că „în contextul dat, al războiului de la graniţă, există preocupări legate de bugete, însă încercăm să dezvoltăm aceste comunităţi EUNIC pentru a ne susţine reciproc”, cu scopul „investiţiei în relaţii culturale”. 

Documentul, adoptat în Republica Moldova, „foarte sintetic”, a fost conceput pentru a fi „uşor perceput de public şi de parteneri”. 

„Este un document cadru care este deschis spre adaptări chiar în interiorul perioadei anunţate, de 2025-2029, dar el trebuie să existe într-o formă. Documentul vorbeşte pe de-o parte de priorităţi, dintre care unele erau şi în vechea strategie, altele, cum ar fi provocările generate de noile tehnologii şi inteligenţa artificială sunt elemente noi. Mă refer aici la libertatea de expresie şi creativitate, sustenabilitate şi schimbări climatice”, a afirmat Liviu Jicman.

Potrivit documentului, clusterele EUNIC vor deveni din ce în ce mai eficiente, dinamice şi cu impact, platforme de colaborare care vor reuni birourile naţionale, institutele şi ambasadele membrilor EUNIC. Grupurile îşi vor extinde şi aprofunda parteneriatele locale, în calitate de aliaţi de lungă durată şi structurali ai societăţii civile locale şi ai actorilor culturali din întreaga lume.

„O atenţie deosebită va fi acordată construirii de parteneriate strategice cu Comisia Europeană, delegaţiile UE, şi reprezentanţele Comisiei Europene, creând o legătură reciproc avantajoasă între practică şi politică. EUNIC se străduieşte să se asigure că finanţarea UE este accesibilă unei game mai largi şi mai diverse de membri EUNIC şi altor actori culturali, şi ne vom intensifica activitatea în Africa Subsahariană în perioada 2025-2028 cu sprijinul
al DG Parteneriate Internaţionale a Comisiei Europene”, se arată în document.

EUNIC este singura reţea europeană dedicată pe deplin relaţiilor culturale şi, în conformitate cu principiul subsidiarităţii, a devenit un interlocutor-cheie al UE în ceea ce priveşte cultura în relaţiile externe.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.