Politicieni, scriitori şi artişti au dat startul, marţi, evenimentelor organizate în cadrul anului "Strasbourg, capitală mondială a cărţii", o etichetă UNESCO acordată pentru prima dată unui oraş francez, potrivit AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Începând de marţi şi timp de un an, Strasbourg va sărbători cartea şi va promova accesul la lectură sub toate formele sale, prin intermediul a peste 1.000 de evenimente, a declarat primarul oraşului, Jeanne Barseghian, în cadrul ceremoniei de deschidere.

"Această recunoaştere este adânc înrădăcinată în istoria oraşului nostru: la răscrucea drumurilor şi a ideilor încă din Evul Mediu, leagănul cărţii tipărite, ales de Gutenberg pentru a-şi dezvolta invenţia, istoria Strasbourgului este împletită cu cea a cărţii", a adăugat ea.

Într-un moment în care războiul face ravagii pe continentul nostru, în care intoleranţa şi frica pun stăpânire pe conştiinţele oamenilor, cărţile sunt un aliat preţios. Scriitorilor le spun "avem nevoie de voi"", a conchis ea.

O serie de autori au urcat pe podium pentru lecturi, printre care portugheza Lidia Jorge, franco-algerianul Kamel Daoud şi autorul ucrainean Andrei Kurkov.

Ceremonia a fost urmată de întâlniri cu scriitori, printre care Alberto Manguel, Boualem Sansal şi Krikor Beledian, înainte de alte lecturi, inclusiv una cu muzică, la catedrala din Strasbourg, pentru a încheia ziua inaugurală.

Printre punctele de atracţie ale evenimentului se numără Întâlnirile de ilustraţie, festivalul de cărţi audio şi podcasturi, precum şi instalarea unei "Academii a scriitorilor pentru drepturile omului", care va găzdui ateliere şi mese rotunde în oraş.

"Capitalele mondiale ale cărţii" au fost desemnate în fiecare an, începând din 2001, de către UNESCO pentru a promova cărţile şi lectura. După Strasbourg, oraşul brazilian Rio de Janeiro va găzdui evenimentul în 2025.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.