Leonardo da Vinci ar fi putut avea strabism, care i-ar fi mărit câmpul vizual şi percepţia profunzimii, contribuind la sensul perspectivei, potrivit unui studiu britanic.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Studiul condus de Christopher Tyler, de la City University din Londra, a avut la bază şase portrete şi autoportrete realizate sau reprezentându-l pe maestrul italian al Renaşterii, două picturi în ulei, două sculpturi şi două desene. 

Cercetătorul a scos în evidenţă faptul că ochii personajelor vizibile în aceste opere prezintă "un unghi de strabism divergent", în special în tablourile "Salvator Mundi", în "Young John the Baptist" sau în celebrul desen "Vitruvian Man", care studiază proporţiile corpului uman.

Aceste indicii "ne duc cu gândul la faptul că Leonardo da Vinci avea strabism divergent intermitent, şi capacitatea de a trece la vederea monoculară", scrie Christopher Tyler în acest studiu publicat online, în revista medicală JAMA Ophtalmology.

Persoanele care prezintă strabism au mai degrabă o vedere monoculară decât binoculară: cei doi ochi sunt folosiţi separat, ceea ce poate avea ca efect creşterea câmpului vizual şi percepţia profunzimii. 

Un strabism divergent, "în special dacă a fost intermitent poate a contribuit la abilitatea excepţională a lui Leonardo da Vinci de a reda relieful pe pânză cu uşurinţă", subliniază cercetătorul. 

Această tulburare a vederii "explică poate uşurinţa lui Da Vinci de a reprezenta obiectele şi chipurile în trei dimensiuni", sau să prezinte peisajele montane în planul doi al compoziţiilor sale, potrivit studiului. 

Strabismul se poate dovedi "comod pentru un pictor, căci să vezi lumea cu un singur ochi permite comparaţii directe cu imaginea, desenată sau pictată", estimează Christopher Tyler, care citează studii potrivit cărora alţi pictori de renume precum Rembrandt, Dürer, Degas sau Picasso, sufereau şi ei de această particularitate.  

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.