Misiunea chineză Chang'e-5, fără echipaj uman care va colecta mostre de pe suprafaţa selenară, a aselenizat marţi în regiunea cunoscută sub numele Oceanus Procellarum.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Misiunea, lansată pe 24 noiembrie, va examina regiunea şi are drept obiectiv colectarea a 2 kilograme de material de pe suprafaţa Lunii.

Este pentru prima dată în 44 de ani când acest lucru va fi realizat. Ultima misiune, care a adunat 200 de grame de probe, a fost Luna 24 a Uniunii Sovietice.

Misiunea Chang’e-5, botezată astfel după zeiţa chineză a Lunii, va colecta materiale care să îi ajute pe cercetători să înţeleagă mai multe despre originea Lunii şi formarea ei. În plus, va testa abilitatea Chinei de a preleva de la distanţă mostre din spaţiu, înaintea altor misiuni mai complexe.

Dacă se va încheia cu succes, China va deveni a treia ţară care a adus pe Pământ probe de pe suprafaţa Lunii, după Statele Unite şi Uniunea Sovietică.

Chang’e-5 ar putea ajuta la găsirea răspunsurilor pentru întrebări precum cât timp a existat activitate vulcanică pe Lună şi când s-a disipat câmpul ei magnetic.

Spre deosebire de lansare, aselenizarea nu a fost prezentată live de posturile chineze de televiziune, scrie BBC. Ele au anunţat reuşita după ce a fost confirmată.

Agenţia spaţială americană a felicitat China. Dr. Thomas Zurbuchen de la NASA a scris pe Twitter: „Când mostrele prelevate de pe Lună vor reveni pe Pământ, sperăm că toată lumea va beneficia de posibilitatea de a studia această încărcătură valoroasă care ar putea avansa comunitatea ştiinţifică internaţională”.

Agenţia spaţială chineză a spus că modulul a aselenizat la ora locală 23:11. Localizarea sa este 51,8 grade longitudine vestică şi 43,1 grade latitudine nordică.

Chang'e-5 urmează altor două misiuni de succes ale Chinei spre Lună - Chang'e-3, în 2013, şi Chang'e-4, în 2019.

Aparent, cea de acum nu va petrece mai mult de două zile pe suprafaţă.

„Chang'e-5 este o misiuni foarte complexă”, a spus Dr. James Carpenter de la Agenţia Spaţială Europeană. „Cred că este extrem de impresionant ce încearcă să facă. Şi ce cred că este fascinant este această sistematică, pas cu pas abordare pentru creşterea capacităţii de explorare - de la primele misiuni Chang'e până la cea mai recentă”.

China a aselenizat prima dată în 2013. În ianuarie 2019, sonda Chang’e-4 a ajuns pe partea îndepărtată a Lunii, înregistrând o premieră.

Pe parcursul următorului deceniu, China plănuieşte să înfiinţeze o bază robotică care să exploreze regiunea polului sudic. Aceasta ar urma să fie dezvoltată cu ajutorul misiunilor Chang’e-6, 7 şi 8, până în 2030, şi extinsă în anii 2030, înaintea trimiterii aici a unor echipaje umane.

Până în 2030, China vrea să obţină şi probe de pe Marte. În luna iulie, a trimis o sondă fără echipaj uman spre Marte, aceasta fiind prima misiune independentă a sa către altă planetă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.