Sonda chineză Chang'e 5, care a părăsit joi suprafaţa Lunii pentru a aduce mostre selenare pe Terra, a reuşit duminică să se conecteze cu modulul plasat pe orbita lunară, o nouă premieră pentru programul spaţial chinez, anunţă mass-media de stat, citate de AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Această manevră se înscrie în cadrul unei misiuni ambiţioase care are drept scop să aducă pe Planeta Albastră roci de pe satelitul său, acesta fiind pentru prima dată în mai mult de 40 de ani. 

Chang'e 5 este composă din mai multe părţi: un orbitator (rămas pe orbita lunară în timpul misiunii), un lunar lander (care a aterizat pe Lună) şi un modul de ascensiune (de la sol către orbita lunară). 

Acesta din urmă, încărcat cu probe lunare de sol, a ajuns duminică pe orbitator, potrivit agenţiei de presă oficiale China Nouă, care a citat Agenţia Spaţială Naţională (CNSA).

China Nouă precizează că este pentru Beijing "prima întâlnire şi prima aselenizare efectuată pe orbita lunară". 

Plecarea capsulei joi de pe Lună este istorică pentru China, pentru că a fost prima dată când Beijingul realizează decolarea unui aparat dintr-un corp străin. 

Mostrele, mai întâi plasate în modulul de urcare, au fost transferate într-o "capsulă de întoarcere", care va efectua călătoria către Pământ, potrivit China Nouă. 

Dacă întoarcerea pe Pământ se va desfăşura fără probleme, China va deveni a treia ţară care aduce astfel de eşantioane pe Terra, după Statele Unite şi fosta URSS.              

Ultima încercare de acest tip a fost una sovietică, cu misiunea Luna 24, realizată cu succes în 1976.

Modulul care a aselenizat marţi a plasat drapelul chinez, potrivit imaginilor difuzate de televiziunea publică CCTV.           

Această misiune este noua etapă a programului spaţial chinez, care a înregistrat o reuşită semnificativă la începutul anului 2019 prin aselenizarea unui modul pe partea îndepărtată a Lunii, o premieră mondială.

Nu este pentru prima dată când gigantul asiatic lansează un vehicul spaţial pe Lună în cadrul programului Chang'e - de la numele unei zeiţe a Lunii din mitologia chineză. 

Au fost plasaţi deja doi mici roboţi teleghidaţi pe Lună ("Iepurele de jad") în 2013 şi 2019. 

China investeşte miliarde de euro în programul său spaţial, cu scopul de a recupera decalajul faţă de Europa, Rusia şi Statele Unite.             

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.