Scriitorul Stelian Tănase spune că a nu renunţa la propriile adevăruri este lecţia esenţială pe care ne-a predat-o Doina Cornea.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

“Doina Cornea a fost un om care nu s-a lăsat intimidat. A avut curaj. A protestat contra regimului cam de prin 1982. Am auzit prima dată de dânsa printre scriitori. A fost un exemplu, dar aş vrea să nu uităm un aspect al acestei poveşti, acum, la moartea Doinei Cornea. Să ne facem un proces de conştiinţă şi să ne întrebăm cum am primit-o, cum am tratat-o, cum am apărat-o noi şi înainte de 1989, când o atacau pe străzile Clujului miliţienii şi securiştii, dar şi după 1989, atunci când era victima aparatului de zvonistică infectă a Securităţii, când a fost tăvălită de o parte a presei, privită cu ostilitate mai ales în oraşul ei. Nu era privită cu simpatie”, a declarat Stelian Tănase pentru News.ro.

Doina Cornea ne-a vorbit despre morală, despre bine şi rău.

“Am impresia că am trecut pe lângă ea, la fel cum s-a întâmplat cu regele Mihai, fără să ne dăm seama de anvergura personajului. Trebuia să-i oferim un semn de recunoştinţă, să o apreciem, să aibă o cu totul altă viaţă după 89 pentru ce păţise în anii 1980. Pentru că ce ne-a spus Doina Cornea a fost despre cum stăm cu morala, cu binele şi cu răul”, este opinia scriitorului.

În ultimii ani, Doina Cornea s-a retras din viaţa publică. “A fost şi efectul unei dezamăgiri. Al faptului că speranţele ei sau despre cum a crezut că va evolua România nu s-au realizat. Această dezamăgire a îndepărtat-o un pic de prima linie a contestaţiei, a fost şi vârsta. Aici intervine iarăşi elementul societăţii. De ce a uitat-o?”, se întreabă Stelian Tănase.

Lecţia pe care ar trebui să o învăţăm de la Doina Cornea este că “nimeni nu e profet în ţara lui”. “Să spui adevărul îţi aduce adversitate, dar în ciuda acestui lucru ea a continuat. Să nu renunţi la adevărurile tale mi se pare că este o lecţie esenţială”, a spus în încheiere Stelian Tănase.

Doina Cornea a murit, vineri dimineaţă, în locuinţa sa din Cluj-Napoca, a declarat pentru News.ro fiul ei, Leontin Iuhas. Ea avea 89 de ani.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.