Statele Unite au impus vineri sancţiuni unei fundaţii iraniene pe care au acuzat-o că a promis o recompensă de mai multe milioane de dolari pentru uciderea scriitorului Salman Rushdie, care a fost atacat la un eveniment, în luna august, anunţă Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Departamentul american al Trezoreriei a desemnat Fundaţia 15 Khordad din Iran ca organizaţie teroristă la nivel global, acuzând-o că a pus o recompensă pe capul lui Rushdie după solicitarea din 1989 privind executarea sa şi că a crescut-o în 2012 la 3,3 milioane de dolari.

”Acest act de violenţă, care a fost elogiat de regimul iranian, este îngrozitor. Cu toţii sperăm în recuperarea rapidă a lui Salman Rushdie în urma atacului la adresa vieţii sale”, a declarat subsecretarul Trezoreriei pentru Terorism şi Informaţii Financiare, Brian Nelson.

Acţiunea de vineri are ca rezultat îngheţarea tuturor activelor americane aparţinând fundaţiei şi, în general, le interzice americanilor să aibă legătură cu acestea. Cei care fac anumite tranzacţii cu fundaţia riscă şi ei sancţiuni.

Ayatollahul Ruhollah Khomeini, pe atunci liderul suprem al Iranului, a emis în urmă cu 33 de ani o fatwa sau edict religios, cerând musulmanilor să-l asasineze pe Rushdie, la câteva luni după publicarea romanului său „Versetele satanice”. Unii musulmani au considerat pasaje din roman despre profetul Mahomed ca fiind blasfemiatoare.

Rushdie, în vârstă de 75 de ani, şi-a pierdut vederea la un ochi şi nu îşi mai poate folosi o mână în urma atacului produs pe scenă la un eveniment literar, în luna august.

Bărbatul acuzat că l-a atacat pe scriitor a pledat nevinovat pentru tentativă de omor şi agresiune de gradul doi. El este arestat, fără posibilitatea de a fi eliberat pe cauţiune.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.