„Pterodactili”, piesă a dramaturgului american Nicky Silver, este un portret puternic şi adesea extrem de amuzant al ultimei familii disfuncţionale - un clan bogat din Main Line Philadelphia, destabilizat de întoarcerea fiului lor. Spectacolul a avut premiera în acest weekend la Teatrul Excelsior, în regia lui Radu Iacoban, oferind publicului o partitură interpretată cu forţă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Mama bea, tatăl este un adulterin mincinos, fiul are sida, iar sora - ei bine, ea este cu adevărat un dezastru, o semi-amnezică care ia pastile. Piesa sa de teatru „Pterodactili” reciclează toate clişeele familiei americane în destrămare şi le măreşte până la punctul în care devin simboluri groteşti şi emoţionante ale unei specii pe cale de dispariţie.

„Pterodactili e o comedie dementă despre oameni certaţi cu propriile identităţi. Textul, care pare scris de un fiu obraznic al lui Ionesco, e plin de non sequitur-uri şi clişee care curg atât de natural, încât te trezeşti întrebându-te dacă ce vezi e o comedie sau un cringefest. La fel ca în viaţă, personajele vorbesc între ele dar nu se ascultă niciodată, şi tot la fel ca în viaţă, se ascund în citadela minţii lor, îşi creează proiecţii sau rămân blocate în trecut, refuzând cu încăpăţânare să vadă realitatea imediată. Spectacolul nu e nici comedie spumoasă, nici comedioară, e o poveste grotescă de familie. Ce legatură are asta cu pterodactilii din titlu? Ne-am dori foarte mult să vă lămurim, dar…”, declară Radu Iacoban, regizorul spectacolului. 

Familia Duncan, înstărită, „un dinozaur aflat la sfârşitul ciclului său darwinist” (The New York Times), îşi creează o realitate proprie. 

Amintirile lor sunt atât de amestecate încât Arthur, tatăl (Doru Bem, dezinvolt), confundă scene din propria copilărie cu evenimente din viaţa fiului şi a fiicei sale. Iar soţia sa, Grace (interpretată ireproşabil de Mihaela Trofimov, cu o energie debordantă), o alcoolică dependentă de petreceri, nici măcar nu-şi poate da seama dacă se pregăteşte pentru o nuntă sau pentru o înmormântare.

Fiica lor, Emma (interpretată dinamic de Ioana Niculae, veridică), ia pastile şi este incapabilă să-şi amintească. Iar logodnicul Emmei, Tommy (Alex Popa), un orfan melancolic şi pasionat de filme care devine menajera familiei (îmbrăcând un tutu şi mănuşi roşii), are probleme de identitate de gen.

În această familie apare fiul risipitor al familiei Duncan, Todd (Dan Pughineanu, care a transmis energia sa publicului, reacţionând inspirat la soneriile telefoanelor din sală). El se întoarce acasă pentru a-şi anunţat familia că are sida. De aici şi decăderea familiei. 

Alături de Radu Iacoban (regie) şi Tudor Prodan, care a realizat o scenografie cu canapea, fotolii, telefon şi un fundal în care se vede lumea dinozaurilor). Spectacolul a beneficiat de muzica aleasă de Aida Šošić iar Cristian Şimon a combinat inteligent lighting design în toată această compoziţie. 

„Pterodactili este un spectacol care e mereu la graniţa dintre absurd şi realitate, dintre comic şi tragic, dintre verosimil şi incredibil. Cine ar fi crezut că observând o familie disfuncţională care se destramă sub ochii noştri, vom ajunge, râzând, să ne întrebăm care e soarta omenirii”, spune actorul Dan Pughineanu.

„Se spun lucruri serioase în acest spectacol, pe alocuri şocante, dar apar mereu în forme atât de neprevăzute şi pline de umor, încât aproape că te poţi întreba dacă nu cumva ţi s-a părut. Am ajuns împreună cu Radu la un stil de joc alert, unde jonglăm cu gesturi mari şi reacţii care ne obligă să fim mereu conectaţi între noi, mereu “la prindere” şi să ne luăm cu atât mai mult în serios pentru a definitiva situaţiile. Rolul Emma Duncan mi-a propus o libertate de joc copleşitoare, pe care sper că reuşesc să o gestionez şi cu care sunt conştientă că nu mulţi actori se întâlnesc”, a declarat actriţa Ioana Niculae.

Următoarele reprezentanţii ale spectacolului „Pterodactili” la Teatrul Excelsior vor fi în 16 şi 17 martie, de la ora 19.00. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.