Spectacolul de operă "Bastien şi Bastienne", de Wolfgang Amadeus Mozart, deschide stagiunea Operei Comice pentru Copii, pe 16 şi 17 septembrie, de la orele 18.30 şi 10.00.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Spectacolul este pus în scenă de regizoarea Irina Crăiţă-Mândră, dirijor este Răzvan Apetrei, iar scenografia este semnată de Bianca şi Sabina Veşteman - acesta fiind primul din seria celor trei proiecte câştigătoare ale concursului pentru tinerii creatori "Stagiunea UnderGrant", desfăşurat toamna trecută la Opera Comică pentru Copii.

În "Bastien şi Bastienne”, peisajul pastoral din opera lui Mozart se transformă într-o sală de lectură, unde cele două personaje principale sunt colegi de şcoală. Lumea lor se intersectează cu cea a imaginaţiei, iar povestea de iubire care se naşte între cei doi tineri este pusă la încercare de un vrăjitor dintr-o lume fantastică.

Subiectul operei "Bastien şi Bastienne” este inspirat de o parodie la interludiul "Ghicitorul satului”, lucrare compusă de filosoful Jean Jacques Rousseau, care a fost una dintre cele mai de succes lucrări muzicale din a doua jumătate a secolului al XVIII-lea şi începutul secolului al XIX-lea la Academia Regală de Muzică din Paris, ulterior Opera din Paris.

Pentru spectacolul "Bastien şi Bastienne”, scenografele Bianca şi Sabina Veşteman au imaginat un spaţiu fantastic, bazat pe efecte vizuale speciale. "Eu şi Bianca, după ce am vizitat spaţiul sălii UnderGrant, ne-am propus ca pentru această scenografie să construim un decor care să creeze iluzia unui spaţiu impunător. Spaţiul de joc în care va avea loc iubirea tinerească, naivă, dintre Bastien şi Bastienne porneşte de la imaginea unei săli de lectură din şcoala la care cei doi sunt elevi. În momentul declanşării magiei, ne-am dorit să vedem spaţiul real într-o altă formulă, deformat, extins, multiplicat, prin urmare spaţiul acesta principal devine un spaţiu al oglinzilor”, spune Sabina Veşteman.

Pe parcursul stagiunii, micii spectatori vor putea vedea la Sala UnderGrant şi celelalte două producţii câştigătoare ale concursului pentru tinerii creatori. Primul este spectacolul original cu marionete "Onix şi Barton”, realizat de Ana Crăciun Lambru şi Ioana Denisa Petre, a cărui premieră va avea loc pe 2 şi 3 decembrie. În aprilie 2018 se va juca, în premieră, piesa de teatru "Aventurile răţoiului Adalbert”, realizată de Alina Manole, Amalia Olaru şi Hermina Stănciulescu.

Stagiunea UnderGrant 2017-2018 cuprinde şi alte spectacole puse în scenă, în premieră, la Opera Comică pentru Copii: spectacolele de balet "Mirandolina” şi "Fata babei şi Fata moşului”, ambele creaţii ale coregrafului Mihai Babuşka, şi piesa de teatru "Caragiale pentru copii”, semnată de regizoarea Gabriela Dumitru. Pe scena Sălii UnderGrant copiii se vor putea întâlni şi cu poveştile deja consacrate din stagiunea trecută: musicalurile "Punguţa cu doi bani”, "Ivan Turbincă” şi Harap din "Trilogia Creangă 180”, baletul "Eliza, micuţa florăreasă” şi spectacolul de pantomimă "Lunatici”.

În stagiunea 2017-2018, Opera Comică pentru Copii a programat peste 500 de reprezentaţii, dintre care 16 premiere.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.