„1989. CIFRE”, un spectacol sonor cu public, cu transmisie în direct pe Radio România Cultural, care revizitează forma primelor spectacole de teatru radiofonic cu public, într-o versiune contemporană, va avea premiera absolută pe 17 februarie, începând cu ora 19.30, în sala Teatrului German, cu ocazia deschiderii oficiale a anului Capitalei Culturale Europene Timişoara 2023.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Astfel, organizatorii evenimentului invită publicul să descopere etapele producţiei unui spectacol de teatru radiofonic, într-o reprezentaţie unică, transmisă în direct în toată ţara.

Subiectul scenariului original „1989. CIFRE”, semnat de regizoarea Ilinca Stihi, valorifică contribuţia rezistenţei culturale timişorene la declanşarea Revoluţiei române din 1989. Scenariul include inserturi din opera poetică a lui Georg Trakl, unul dintre reprezentaţii de seamă ai expresionismului austriac, pentru motivul recurent al morţilor tăcuţi ca exponenţi simbolici ai victimelor Revoluţiei.

Firul narativ principal al spectacolului spune povestea unui grup de tineri rockeri care, printr-un concurs de împrejurări, vor incita la reacţie împotriva acţiunilor securităţii asupra susţinătorilor pastorului Tőkés. Aceştia oferă contextul pentru a restitui spiritul de libertate pe care oraşul l-a apărat şi inspirat prin mişcarea rock a deceniului pre revoluţionar. Multiple straturi sonore documentare şi de arhivă, dar şi mărturii din prezent, ale unor oameni aparţinând mai multor medii sociale, implicaţi în evenimentele din 15-22 decembrie 1989, restituie o semnificativă istorie sonoră timişoreană, neconsemnată până astăzi. La etapa de documentare pentru scrierea scenariului au contribuit şi actriţele Teatrului German de Stat Timişoara Ida Jarcsek-Gaza, Tatiana Sessler-Toami şi Simona Vintilă.

Ilinca Stihi, absolventă a UNATC, secţia regie film, este din 2005 regizoare la departamentul Teatrul Naţional Radiofonic al Radio România. Producţiile sale de teatru radiofonic au strâns în peste un deceniu şi jumătate un palmares impresionant de premii internaţionale. Recunoscută pentru stilul experimental în care îşi construieşte spectacolele, Ilinca Stihi este una dintre membri fondatori ai festivalului internaţional de teatru radiofonic Grand Prix Nova şi membră a numeroase jurii ale festivalurilor internaţioanale de profil. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.