Sala Tronului, Sufrageria Regală şi Scara Voievozilor din fostul Palat Regal, astăzi Muzeul Naţional de Artă a României, pot fi vizitate în al treilea weekend al fiecărei luni.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Sâmbătă şi duminică, muzeografii îi vor ghida pe vizitatori începând de la ora 11.30, 14.00 şi 16.30. Biletul costă 20 de lei. 

Inaugurat la 1 ianuarie 1935, Palatul a fost deschis printr-o ceremonie la care au participat 600 de persoane. Realizată după planurile arhitectului Nicolae Nenciulescu, construcţia este în formă de U, cu o curte interioară. Faţada are două intrări: intrarea din stânga era folosită de rege şi de oaspeţii săi, iar cea din dreapta era destinată demnitarilor.

Carol I a apelat la artişti renumiţi pentru a decora Palatul, care a găzduit în epocă nenumărate evenimente - baluri regale (trei pe sezon), care se organizau în Sufrageria Regală, dar şi Ziua Regelui. Carol al ll-lea  s-a implicat şi el în amenajarea palatului, forma de U a clădirii, modernizările Sălii Tronului şi Scării Voievozilor fiind şi rezultatul contribuţiei sale.

O monumentală scară din marmură de Carrara, Scara Voievozilor, conduce vizitatorul către Sala Tronului. Plafonul este decorat cu o scenă a Unirii, pictată de Arthur Verona, iar în medalioane sunt înfăţişaţi regi şi voievozi ai României. Astăzi, în incinta Sălii Tronului a fost aşezată o fotografie a tronului în mărime naturală.

La 6 septembrie 1940, în Sala Tronului a avut loc ceremonia de depunere a jurământului de către Regele Mihai, în prezenţa generalului Ion Antonescu, a patriarhului şi a preşedintelui Curţii de Casaţie.

Muzeul Naţional de Artă al României se află pe Calea Victoriei 49-53. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.