Cea de-a noua ediţie a turneului SoNoRo Conac propune 15 concerte în clădiri cu istoric remarcabil din mai multe oraşe din ţară, în perioada iulie - septembrie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Prin existenţa acestui proiect, SoNoRo şi-a propus să revitalizeze opere arhitecturale importante din România, dar şi să aducă muzica de cameră în zone de o mare însemnătate culturală.

Primul concert  din turneu va avea loc pe 5 iulie, de la ora 20:00, în Templul Coral din Bucureşti. Construit în perioada 1864 - 1866, în stil arhitectural neomaur, templul este o replică fidelă a splendidei sinagogi Leopoldstädter Tempel clădită în 1858 în Viena, dar distrusă de nazişti. Templul Coral este singura sinagogă din România care încă are un cor, în întreaga lume existând aproximativ 100 de temple corale.

Programul concertului cuprinde lucrări de Gustav Mahler, Stan Golestan, Max Bruch, Piotr Ilici Ceaikovski şi Ernst von Dohnányi în interpretarea muzicienilor Alissa Margulis (vioară), Răzvan Popovici (violă), Kyril Zlotnikov (violoncel) şi Cristiana Mihart (pian).

Cum în 2020 a fost deschisă seria concertelor în grădinile conacelor, pe domeniile palatelor şi lângă zidurile bisericilor fortificate, care au fost apreciate de public, şi în acest an sunt programate concerte în aer liber.

Intitulată „Pe-un picior de plai, pe-o gură de rai”, ediţia de anul acesta invită publicul să descopere locuri fascinante din ţară, cum sunt sate tradiţionale care găzduiesc mici palate, vechi case tradiţionale româneşti care impresionează prin onestitate sau clădiri impunătoare din centrul marilor oraşe.

„Invităm publicul să ne însoţească şi anul acesta pentru a descoperi împreună câteva dintre cele mai frumoase locuri din ţara noastră, dar şi partituri mai puţin cunoscute, alese special pentru a întregi farmecul peisajului în care sunt interpretate”, a transmis Răzvan Popovici, directorul turneului SoNoRo Conac.

Accesul la concertele SoNoRo Conac este liber şi se face pe bază de invitaţie sau rezervare, în limita locurilor disponibile, la: rezervari@sonoro.ro sau 0741190470.

Călătoria muzicală va continua, pe 6 iulie, la Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale „ASTRA” din Sibiu - cea mai mare structură etno-muzeală din România şi unul dintre cele mai mari muzee în aer liber din lume, un obiectiv turistic excepţional care a câştigat în 2019 marele premiu „European Museum Academy” (EMA).

Pe 7 iulie, va avea loc un concert la Biserica Reformată Calvină din Cluj-Napoca, construită între anii 1486 şi 1516 şi reprezentând cea mai mare construcţie gotică de tip sală din Transilvania şi din sud-estul Europei.

Pe 8 iulie, turneul SoNoRo Conac ajunge la Castelul Bethlen-Haller, un edificiu tipic renascentist, reamenajat în stil baroc. Castelul din Cetatea de Baltă a fost ridicat în perioada 1615 - 1624 de Miklos Bethlen, iar în prezent găzduieşte cramele Jidvei.

Un concert în Catedrala Greco-Catolică „Sfântul Nicolae” din Oradea va avea loc pe 9 iulie, în beneficiul reconstruirii Palatului Episcopal Greco-Catolic din oraş. Palatul, construit la începutul secolului XX, reflectă tendinţele arhitectonice ale timpului din Imperiul multi-naţional şi pluri-confesional Austro-Ungar. Acest simbol important al oraşului Oradea a fost devastat de un incendiu în 2018 şi, de atunci, se fac eforturi pentru reconstruirea lui. Concertul SoNoRo doreşte să reamintească importanţa acestei cauze şi să îndemne publicul din toată ţara să doneze pentru reconstrucţie, în condiţiile în care accesul la concertele SoNoRo Conac este gratuit.

Următoarele concerte vor avea loc la Filarmonica de Stat „Dinu Lipatti” din Satu-Mare, găzduită de o clădire construită în 1902, în stilul secession (10 iulie);  la Hanul Domnesc din Suceava - atestat documentar în anul 1627, iniţial casa domnitorului Miron Barnovschi, care a donat-o Mitropoliei Sucevei (12 iulie); în Casa memorială „Vasile Alecsandri” din Mirceşti, unde va avea loc un concert organizat în contextul Bicentenarului Vasile Alecsandri din acest an (13 iulie) şi la Conacul Chrissoveloni din Ghidigeni, una dintre cele mai moderne reşedinţe din Europa, la începutul secolului XX, când a fost construit, fiind gazda unor petreceri impresionante, la care participau membri importanţi ai aristocraţiei vremii, printre care şi regele Ferdinand I al României şi regina Maria.

Turneul SoNoRo Conac va continua în luna septembrie a acestui an cu şase concerte, iar mai multe detalii despre acestea vor fi comunicate în curând.

Iniţiat în 2013, turneul SoNoRo Conac şi-a propus încă de la început, prin asocierea muzicii cu diverse opere arhitecturale emblematice din România, să sugereze nevoia de respect, atenţie şi sprijinire a patrimoniului şi a resurselor culturale extraordinare ale României.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.