Opera Naţională din Iaşi, prin vocea liderului de sindicat, tenorul Cosmin Marcovici, îşi exprimă solidaritatea cu artiştii Operei din Bucureşti, şi afirmă, într-un comunicat de presă, că artiştii români trebuie respectaţi, mai ales nume mari, ca Angela Gheroghiu şi Ileana Iliescu, amintind şi de articolul 13 din Constituţie, care stipulează că limba română este limba oficială.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Suntem stupefiaţi de ceea ce se întâmplă la ONB, iar această «ciumă», din păcate, se poate extinde”, se afirmă în comunicatul transmis agenţiei de presă News.ro.

Exprimându-şi indignarea că personalităţi ca Angela Gheorgiu, balerina Ileana Iliescu şi dirijorul Tiberiu Soare au fost acuzaţi de xenofobie, sindicatul ieşean precizează că: ”În România limba oficială este, conform Articolului 13 din Constituţia României, Limba Română”.

Documentul aminteşte de salariile mici din instituţiile de profil, cuprinse între 900 şi 2.000 de lei.”Ne batem joc de artiştii noştri români, care ştim foarte bine că au învăţat şi au studiat în cele mai vitregi condiţii”, este unul dintre argumentele sindicatului Operei Iaşi, condus de tenorul Cosmin Marcovici.

”Statul trebuie să asigure păstrarea identităţii spirituale , sprijinirea culturii naţionale...promovarea valorilor culturale şi artistice ale României în lume. (Art. 33, Pct. 3 Constituţie), este concluzia documentului.

Cosmin Marcovici a  absolvit Universitatea de Arte ”George Enescu” şi este tenor la Opera din iaşi, în acelaşi timp liderul sindicatului instituţiei.  În 2004 a primit medalia „Meritul Cultural” clasa I, Categoria Arta Spectacolului din partea Presedinţiei României.

În ultimele două săptămâni, Opera Naţională Bucureşti a fost scena unor conflicte deschise între noua conducere, dirijorii Vlad Conta şi Tiberiu Soare, şi balerinul Johan Kobborg, care avea atribuţii de coordonare a Companiei de balet. Proaspăt numit în funcţia de director interimar al ONB, Tiberiu Soare a decis să şteargă numele lui Kobborg de pe site-ul instituţiei, acolo unde era menţionat ca director al Corpului de balet, motivând că o asemenea funcţie nu există în organigramă.

După ce Johan Kobborg a anunţat că va pleca de la Operă, în aceste noi condiţii, ministrul Culturii Vlad Alexandrescu a decis să numească un alt interimar, pe dirijorul Vlad Conta, Tiberiu Soare fiind retrogradat în funcţia de adjunct. Mai mult, a anunţat crearea unei noi funcţii în organigramă, cea de director artistic al baletului.

Negocierile nu au reusit, însă, Johan Kobborg şi balerina Alina Cojocaru acuzând noua conducere de presiuni şi încercări de intimidare. Conflictul a culminat cu demisia lui Johan Kobborg şi cu o serie de proteste în faţa Operei Naţionale Bucureşti. Marţi seară, la protestul organizat de susţinătorii lui Johan Kobborg şi la care a participat chiar Alina Cojocaru, câţiva angajaţi ai ONB le-au strigat balerinilor străini ”Afară din ţară”. Unii angajaţi ai Operei au denunţat, la un protest organizat miercuri, faptul că ”străinii” sunt mai bine remuneraţi decât ”românii”.

Pe fondul acestei situaţii, ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti şi-a exprimat, în trei mesaje publicate pe contul de Twitter, îngrijorarea faţă de situaţia de la Opera Naţională.

Miercuri, ministrul Culturii a luat o nouă decizie, aceea de a-l repune în funcţie pe fostul director interimar George Călin, context în care Johan Kobborg a acceptat să revină la Operă, dar alte câteva sute de angajaţi ai instituţiei au declanşat proteste, încă în desfăşurare. Deşi i-a convocat pe angajaţii ONB la o întâlnire, miercuri, ministrul nu a venit, motivând, ulterior, că a fost informat că la Operă ar avea loc o contramanifestaţie. 

Vlad Alexandrescu a ajuns, însă, într-o vizită neanunţată, joi, şi a vorbit cu artiştii protestatari de la Opera Nationala Bucuresti (ONB), chiar în sala de spectacole. Cu cortina trasă, scena a fost locul unde ministrul a dat asigurări că va fi deschis la dialog, rugându-i, totodată, pe artişti, să lucreze împreună pentru prestigiul instituţiei.

Ministrul Culturii a ascultat, cu răbdare, toate întrebările şi doleanţele artiştilor de la Opera Naţională, aflaţi, şi ei, în ipostaza inedită de a sta pe scaunele spectatorilor, cu privirea către scenă. În privinţa solicitărilor, numitorul comun a constat în solicitarea ca George Călin să nu asigure conducerea instituţiei. Ministrul Culturii a reiterat faptul că mandatul acestuia este unul limitat şi, mai mult, se va desfăşura sub supravegherea unei comisii de la minister, care se va afla, zilnic, în instituţie.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.