Sezonul Regina Maria 150, lansat de ICR Londra în iunie, continuă luna aceasta la Edinburgh. În perioada 2-4 iulie, publicul scoţian este invitat să descopere personalitatea plurivalentă a Reginei Maria a României, care a fost, deopotrivă, artistă, scriitoare şi diplomat.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Manifestările de la Edinburgh se vor desfăşura în prezenţa Alteţei Sale Regale Principesa Sofia a României, a cărei expoziţie „Din piatră şi oţel. O călătorie în lumea Urbex” va fi prezentată la Institut Français d'Écosse.

La Biblioteca Naţională a Scoţiei, dr. Shona Kallestrup, istoric de artă şi profesor la Universitatea St Andrews, va prezenta parcursul suveranei de la statutul de principesă a Marii Britanii la cel de regină a României.

Prestigiosul cotidian The Scotsman a publicat, sub semnătura jurnalistei Jane Bradley, un editorial cuprinzător care prezintă biografia reginei şi vorbeşte, pe larg, despre programul dedicat acesteia de ICR Londra în parteneriat cu Consulatul General al României la Edinburgh, Biblioteca Naţională a Scoţiei şi Universitatea St Andrews.

În ultima zi a manifestărilor din Scoţia, va avea loc spectacolul-lectură „Războiul Reginei”, în interpretarea actriţei româno-britanice Bianca Topor.

Program

Miercuri, 2 iulie, ora 18:30, Institutul Francez din Edinburgh
Vernisajul expoziţiei „Of Stone and Steel. A Voyage into the World of Urbex”
Alteţa Sa Regală Principesa Sofia a României, strănepoata Reginei Maria, a moştenit de la aceasta pasiunea pentru arte şi literatură, devenind un nume recunoscut în arta fotografică şi autor de literatură pentru copii. Expoziţia, realizată în colaborare cu Jean Milligan şi Irina Andreea Cristea, reuneşte peste 20 de panouri fotografice ce propun o incursiune impresionantă în universul unor clădiri abandonate din România. Timp de doi ani, autorii au călătorit în diverse regiuni ale ţării, pătrunzând în spaţii uitate, în încercarea de a reda poveştile acestora şi tainele ascunse între zidurile lor.

Joi, 3 iulie, ora 17:30, Biblioteca Naţională a Scoţiei
„Principesa Maria de Edinburgh: Regina-scriitoare a României” - Conferinţă cu dr. Shona Kallestrup
Pornind de la volumele Reginei Maria păstrate în colecţiile Bibliotecii Naţionale a Scoţiei, dr. Kallestrup va evidenţia contribuţia Majestăţii Sale la consolidarea imaginii ţării în lume. Evenimentul va debuta cu mesajul adresat publicului de Alteţa Sa Regală Principesa Sofia.

Vineri, 4 iulie, ora 18:30, Institutul Francez din Edinburgh
Spectacol: „Războiul Reginei”
Actriţa româno-britanică Bianca Topor aduce în faţa publicului un portret fidel al suveranei, surprinsă într-o perioadă de cumpănă, dar şi de speranţă, inspirat de paginile jurnalelor de război ale reginei. Este povestea unei femei pasionate şi neobosite, care a jucat un rol decisiv în victoria României în Primul Război Mondial şi în realizarea României Mari. Regia: Ema Nicola. Dramatizare: Cristian Luchian şi Anca Doczi.
Accesul la evenimente este gratuit. Rezervările pentru vernisaj şi spectacol se fac la edinburgh@mae.ro, iar pentru conferinţă pe site-ul Bibliotecii Naţionale a Scoţiei.

Institutul Cultural Român de la Londra dedică, anul acesta, o serie importantă de evenimente Reginei Maria a României la 150 de ani de la naşterea acesteia. Programul aduce omagiu unei personalităţi care a legat exemplar România de Marea Britanie şi care şi-a pus amprenta asupra istoriei moderne europene. ICR Londra a deschis în iunie 2025 seria manifestărilor incluse în programul „Sezonul Regina Maria 150” cu spectacolul de teatru „1919 - Misiune Regală”, o evocare teatrală a personalităţii Reginei Maria - suverana care a devenit un simbol al diplomaţiei româneşti. În spectacol, Liana Ceterchi - în dublă calitate de regizoare şi actriţă - prezintă etape majore ale parcursului Reginei Maria şi invită publicul la reflecţie asupra rolului femeii în diplomaţie şi a valorilor ce stau la baza identităţii naţionale.

Alteţa Sa Regală Principesa Maria Alexandra Victoria s-a născut la 29 octombrie 1875, la Eastwell Park, în comitatul Kent din Anglia. În anul 1957, tot în ziua de 29 octombrie, se năştea, la Atena, Principesa Sofia, fiica Regelui Mihai. Principesa Maria a fost fiica lui Alfred al Marii Britanii şi Irlandei, Principe de Saxa-Coburg-Gotha, Duce de Edinburgh (1844-1900), care refuzase, în 1863, Tronul Greciei, şi a Marii Ducese Maria Alexandrovna a Rusiei (1853-1920). Astfel, Principesa Maria era nepoată a Reginei Victoria a Marii Britanii (1819-1901) şi a Ţarului Alexandru al II-lea al Rusiei (1818-1881). La 10 ianuarie 1893 s-a măritat cu Principele Moştenitor al României, Ferdinand, cu care a avut şase copii. La nunta lor a fost prezent şi Împăratul Germaniei. Prin căsătoria cu catolicul Ferdinand, Maria a pierdut locul din Linia de Succesiune la Coroana Marii Britanii. Acelaşi lucru urma să se petreacă în anul 1948 cu Regele Mihai I. A fost Regina României între anii 1914 şi 1927. A murit la 18 iulie 1938, la Sinaia. (Sursa: casamajestatiisale.ro)

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.