Preşedintele-director general al Societăţii Române de Radiodifuziune, Georgică Severin, a fost audiat marţi în Comisia pentru cultură din Camera Deputaţilor, unde a oferit explicaţii legat de acuzaţiile aduse privind politizarea instituţiei şi deteriorarea echilibrului editorial.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Audierea lui a fost solicitată de preşedintele comisiei, Gigel Ştirbu (PNL), în urma mai multor acuzaţii aduse lui Severin în media de membri ai Consiliului de Administraţie al SRR.

Severin a fost însoţit de Dan Preda, membru in consiliul director al SRR, şi de Nicu Popescu, redactor-şef al Radio România Actualităţi.

„Am primit mai multe anonime”, a spus Ştirbu, „şi trebuie să eliminăm orice fel de suspiciune legat de instituţiile care sunt în coordonarea Parlamentului”. Între anonime se numără şi scrisori semnate „Grupul pentru Libertatea de Expresie în SRR”.

Liberalul Alexandru Muraru, membru în Consiliul de Administraţie al Societăţii Române de Radiodifuziune, a cerut pe 20 martie constituirea unei comisii parlamentare de anchetă privind „gravele derapaje" de la radioul public. El a transmis, într-un comunicat de presă, că şeful SRR, Georgică Severin, a deteriorat echilibrul editorial, dar şi atmosfera în interiorul instituţiei şi că „radioul public a revenit în epoca Şeuleanu-Năstase, înregistrând grave derapaje".

Severin a început prin a prezenta monitorizările pe care le pune la dispoziţia membrilor CA la fiecare şedinţă. „Există prevederi în Legfea audiovizualului care clarifică. Sigur, pot fi şi erori, pot fi zile cu abundenţă într-un sens sau în celălalt. Dar domnul Moraru ar trebui s ştie că informaţiile despre instituţii ca Guvern, Parlament, Preşedinţie nu intră în monitorizarea pe partide”.

„Din punct de vedere politic, nu avem cum să evităm ca activităţile promovate de Preşedinţie sau de Guvern. În plus, nu am declanşat anchetă împotriva niciunui gazetar sau manager. În urma unor sesizări, are loc în momntul de faţă un control legat de disciplina financiară.  Nu e o formă de presiune, e o obligaţie legală”,a  spus Severin.

El a punctat că acuzaţiile au fost discutat şi la cea mai recentă şedinţă a  Consiliului de Administraţie: „Nu mă implic în niciun fel în politica editorială şi tocmai de aceea i-am invitat astăzi pe Dan Preda, managerul RRA, şi pe Nicu Popescu, care e redactor-şef al RRA”.

Concursuri şi detaşări

Marea problemă, a precizat Georgică Severin, legat de apariţia acestor reclamaţii, o constituie eliminarea concursurilor interne: „Până anul trecut, aveai obligaţia să organizezi concursuri interne, când apărea un post, acum, orice concurs este extern şi se pot prezenta oameni din afară. Pe unii, care aveau ploile aranjate, i-a deranjat asta”.

Popescu e redactor-şef la ştiri prin delegare. El a dat concurs „în alte condiţii”, cu „vreo trei ani în urmă”, după cum a afirmat. „În alte condiţii”, l-a picat. „Nu mi se pare normal ca un om care a picat un concurs este păstrat în funcţie de trei ani prin delegaţie”, a spus Adriana Săftoiu (PNL). Severin a spus că l-a „găsit” deja detaşat.

Preşedintele radioului a anunţat că vor fi scoase curând la concurs diverse posturi importante, dar nu pentru partea editorială. „Avem intenţia să renaştem redacţiile”.

Concluzia lui Săftoiu a fost: „Acum, aveţi la ştiri o persoană care nu a luat concursul, dar e prin delegare”. Fără a dori să facă o aluzie, a spus ea, există o percepţie ca dacă o persoană e delegată trebuie să ofere favoruri.

Severin a spus că Radio România înseamnă peste 1.000 de jurnalişti din 2.000 de angajaţi şi 11 sindicate. „E foarte greu să îi mulţumeşti. Ce am cerut a fost prezentarea faptelor şi să se prezinte toate punctele de vedere. E mai puţin interesantă opinia jurnalistului”.

La solicitarea lui Gigel Ştirbu, Severin a recunoscut că a discutat cu cei din conducerea editorială de la RRA şi RRI şi le-a recomandat să ia colaboratori pentru SUA, pe Corina Drăgotescu, şi pe soţul lui Sevil Shhaideh, la RRI. Shhaideh este deja colaborator la secţia arabă a RRI.

Despre politizarea excesivă a instituţiei şi a părţii editoriale, Ştirbu a spus: „În prezent, politica editorială a postului public de radio din România e făcută de aceiaşi doi oameni care, în 2005, au fost anchetaţi de o comisie a Parlamentului pentru aceleaşi fapte pentru care ne aflăm noi astăzi, aici. Acea comisie a dovedit implicarea lor în politica editorială şi conducerea Dragoş Şeuleanu a fost demisă. Eu nu cred în coincidenţe, dar sper să nu fie din nou cazul”.

Audienţă - educaţie vs. glumiţe sexy

PDG al Radio România a dat câteva explicaţii legat de faptul că audienţa este în scădere: „Discuţia asta a fost întotdeauna. Radio România şi structurile sale au ca scop educaţia, informarea, abia pe urmă entertainment-ul. Noi încercăm să îl avem. Dacă încercăm să oferim informaţii culturale, aşa cum nu face nicio altă instituţie, în 2019 nu asigură audienţă comparabilă cu posturile comerciale”.

El a continuat: „Nu putem oferi şi nici nu ne propunem să dăm premii de sute de mii de euro... Ca să vorbim pe cifre, nu stăm strălucit la un singur segment – urban comercial (18 - 49 de ani). Pentru posturile noastre, cu aceste caracteristici, media de vârstă e la 41 de ani. La maket share naţional, după cele mai recente date, RR e pe locul întâi. Suntem pe locul 2 în urban, în Bucureşti. Vorbesc despre RRA, nu fac un total al tuturor posturilor. Pentru că aşa am fi de departe pe locul 1. E foarte uşor să manipulezi măsurători. Pe comercial, nu avem cum să fim. Nu putem avea matinal cu glumiţe sexy. Nici să dăm numai muzică dance şi... pentru că nu ne-am îndeplini misiunea. E lupta pe publicitate. Regret că tinerii de azi nu ascultă Bach şi Mozart sau că nu ascultă teatru. Noi trebuie să punem în aplicare legea. Cred că avem rezultate foarte bune pentru condiţiile în care jucăm”.

Separarea funcţiilor în RR

Bogdan Gheorghiu (PNL) a amintit de un proiect de lege propus de Severin pe când era senator – separarea funcţiilor director general şi preşedinte: „Înţeleg că acum faceţi un lobby asiduu ca această lege să stea cât mai mult pe loc. De ce această schimbare de opinie?”.

„Nu ştiu să fi făcut vreun lobby în vreun sens sau altul, dar s-a schimbat paradigma: în continuare consider că separarea celor două funcţii poate juca un rol important din punct de vedere al controlului parlamentar. PDG e şi în echipa care trebuie să controleze şi în cea de execuţie, controlul parlamentar se face mai greu. De la 1 februarie 2017, cum ştiţi, cele două instituţii au trecut de la taxă la buget, iar rolul PDG s-a schimbat radical, acum este ordonator de credite, şi e supus acum Legii 500 legat de finanţele publice”.

Este vorba despre o diferenţă de finanţare, a argumentat Severin schimbarea de opinie legat de propriul proiect de lege. „Pe vremea când mai mult de jumătate de venituri veneau din taxe, se putea lucra altfel”, a mai spus Severin.

În finalul audierii, Ştirbu a precizat că va solicita, şi în cazul SRR, după ce a făcut în cel al TVR, un control al Curţii de Conturi a României. „Voi face ce am făcut şi la TVR”. Severin l-a întrerupt şi a precizat că „a venit deja Curtea de Conturi, e în control permanent”.

„Voi solicita un control legat de aspectele sesizate membrilor Comisiei pentru cultura – indemnizaţia PDG, a consilierilor, a persoanelor aduse din exteriorul institituţiei, a deplasărilor”, a completat Ştirbu.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.