Cea de-a 22-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania propune o incursiune în universul cinematografic al unuia dintre cei mai prolifici regizori americani ai perioadei moderne, Sidney Lumet (1924 - 2011). Între 9 - 18 iunie, "Close-up Sidney Lumet" aduce şase opere ale renumitului cineast, în variantă restaurată, la Cluj-Napoca.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Programul este inspirat de retrospectiva dedicată regizorului de Festivalul de Film Lumière (Lyon, Franţa) în 2022, eveniment cinefil prin excelenţă care celebrează cinemaul clasic prezentând versiuni restaurate ale unor capodopere şi omagiind regizori legendari.

Abonamentele pentru TIFF 2023 au fost puse în vânzare - https://tiff.eventbook.ro/

Interesat de problematica socială şi de dileme morale, Lumet a preferat mereu naturalismul sau realismul, iar formarea sa în epoca de aur a televiziunii i-a permis să aibă un stil regizoral energic şi


direct. Cunoscut ca „un regizor al actorilor”, el a reuşit să obţină interpretări impresionante de la colaboratorii săi, care includ vedete de cinema precum: Marlon Brando, Al Pacino, Katharine
Hepburn, Sophia Loren, Paul Newman, Henry Fonda, Sean Connery, Philip Seymour Hoffman sau Faye Dunaway. Toate aceste trăsături şi crezul său în natura colaborativă a cinemaului îl fac pe Lumet „unul dintre cei mai buni artizani, cel mai plin de căldură şi compasiune dintre toţi regizorii de film”. (Roger Ebert).

Considerată o capodoperă a cinematografiei mondiale, "12 Angry Men" (12 oameni furioşi, 1957) este prima operă a lui Lumet, o dramă judiciară plină de suspans despre un juriu care trebuie să
decidă dacă va condamna sau achita un adolescent acuzat de crimă. Câştigător al Ursului de Aur la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin şi nominalizat la trei premii Oscar, filmul este o
lecţie de cinema şi un veritabil tur de forţă, folosind perfect toate instrumentele regizorale pentru a crea o poveste inteligentă şi sofisticată, cu personaje puternice şi intense reflecţii morale.

"Fail Safe" (Decizie-limită, 1964) este ecranizarea romanului cu acelaşi titlu, scris de Eugene Burdick şi Harvey Wheeler. Cu Henry Fonda şi Walther Matthau în rolurile principale, filmul urmăreşte criza cauzată de o eroare de program care iniţiază distrugerea Moscovei de către o escadrilă de avioane americane şi încercările de a opri bombardierele înainte ca acestea să lanseze primul asalt
nuclear. Similar filmului de debut al lui Lumet, Decizie-limită are un stil vizual izbitor: este turnat în alb-negru, cu umbre pronunţate şi prim-planuri claustrofobe, fără muzică originală, iar tematica
filmului aduce în prim-plan un alt conflict moral, pus în scenă într-un spaţiu îngust, ceea ce accentuează dramatismul întregului.

Bazat pe o poveste reală, "Serpico" (1973) este o dramă biografică neo-noir despre un poliţist onest din New York, Frank Serpico (interpretat de Al Pacino), care denunţă public corupţia existentă în rândul forţelor de ordine, devenind astfel un duşman pentru colegii lui şi o ţintă a celor vizaţi de acuzaţii.

Pentru Variety, marea reuşită a filmului constă în regia lui Sidney Lumet, care combină cu abilitate acţiunea dură, construcţia unui personaj complex şi comentariile care îndeamnă la reflecţie.

Nominalizat la Oscar, BAFTA şi la Globurile de Aur, filmul este o veritabilă capodoperă, The New York Times găsindu-l „electrizant” datorită jocului lui Pacino şi a intensităţii stilului lui Lumet.

Cu un palmares de invidiat, un premiu şi şase nominalizări Oscar, şapte nominalizări la Globurile de Aur şi Premiul pentru Cel mai bun actor la Festivalul de Film de la San Sebastián, "Dog Day Afternoon" (După-amiază de câine, 1975) „surprinde perfect zeitgeist-ul de la începutul anilor ‘70, o perioadă în care optimismul aproape nu mai exista” (conform reputatului scriitor şi cronicar american Christopher Null). Inspirat tot dintr-o poveste reală, filmul îi are în rolurile principale pe Al Pacino şi John Cazale. Trei hoţi amatori plănuiesc să jefuiască o bancă, dar furtul degenerează rapid într-o luare de ostatici, un circ mediatic şi un coşmar bizar. Considerat un film manifest împotriva ideii de autoritate, puternic legat de consecinţele Războiului din Vietnam şi ale scandalului Watergate, "Dog Day Afternoon" este şi prima peliculă care a avut ca protagonist un personaj masculin bisexual.

"Network" (Reţeaua, 1976) este o satiră la adresa lumii mediatice. Prezentatorul de ştiri Howard Beale (Peter Finch) descoperă că va fi concediat şi se lansează într-un scandal televizat furios, în care ameninţă că se va împuşca în direct. Episodul înregistrează o creştere uriaşă a audienţei şi este abil exploatat de ambiţioasa producătoare Diana Christensen (Faye Dunaway), care începe să dezvolte emisiuni din ce în ce mai scandaloase şi mai extreme. Cu nouă nominalizări şi patru premii Oscar, filmul a fost inclus de Institutul American de Film în top 100 al celor mai bune filme din istorie şi plasat de către Roger Ebert în lista sa de capodopere absolute.

Retrospectiva Lumet e completată de o raritate care este totodată unul din cele o sută de filme preferate ale legendarului regizor japonez Akira Kurosawa.

"Running on Empty" (Viaţa pe fugă, 1988) spune povestea captivantă a unei familii care încearcă să rămână împreună, deşi părinţii sunt fugari, urmăriţi de autorităţi din cauza activităţii lor împotriva războiului din Vietnam. Aflat în pragul maturităţii, fiul cel mare (interpretat de River Phoenix) îşi doreşte o viaţă mai stabilă şi să-şi dezvolte talentul de pianist, dar ştie că asta înseamnă separarea permanentă de familie. Rezultatul este un film extrem de percutant despre ciocnirea surdă dintre personal şi politic, despre vieţi profund marcate de radicalisme trecute şi minciunile pe care ni le spunem pentru a ne proteja, beneficiind de aceeaşi naraţiune sofisticată şi nuanţată moral specifică titlurilor de referinţă din cariera lui Sidney Lumet. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.