Serialul turcesc "Seddülbahir: între zidurile mării", care prezintă apărarea peninsulei Gallipoli în timpul Primului Război Mondial, va avea premiera luni, de la ora 21.00, pe TVR 1.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Seria este bazată pe evenimente reale, petrecute în provincia Çanakkale, în aprilie 1915, în timpul Primului Război Mondial.

"Seddülbahir: între zidurile mării" descrie prima luptă de pe frontul Seddülbahir, aflat în capătul peninsulei. În dimineaţa zilei de 25 aprilie, prima zi a războaielor terestre din strâmtoarea Dardanele, o mie de soldaţi turci, conduşi de comandantul Mahmut Sabri, rezistă timp de 32 de ore în faţa trupelor navale aliate, mult mai numeroase, estimate la un număr de 18.000 de soldaţi, care încearcă să debarce pe ţărmul otoman, pentru a porni campania către capitala Constantinopol.

750 de costume şi aproape 800 de arme folosite la filmări

Serialul de 8 episoade îi are în distribuţie pe actorii İbrahim Çelikkol, Murat Ünalmış, Uğur Güneş, Dolunay Soysert, İlker Aksum, Gülsüm Ali İlhan, Deniz Celiloğlu, Timur Ölkebaş, Ahmet Mekin şi Okan Yalabı.

Un număr mare de figuranţi au luat parte la filmări, stabilite în 5 locuri diferite din Çanakkale. Au fost cusute 750 de costume şi aproape 800 de arme au fost folosite la filmare. Turnarea serialului a durat patru luni, iar procesul de realizare a decorului pentru scenele de luptă, construcţia bazelor şi a şanţurilor, a durat aproape dublu.

Serialele de televiziune turceşti, în particular, dar şi programele tv turceşti, în general, au cunoscut o creştere deosebită în ultimii ani, ocupând un loc important pe piaţa internaţională. Conform unui studiu Deloitte, dacă în 2008 un număr de 10 producţii turceşti erau vândute la târgurile internaţionale de programe, se estimează ca până în 2023 cifra vânzărilor să ajungă la 1000. În 2015 - anul producţiei serialului "Seddülbahir: între zidurile mării", peste 100 de ţări cumpăraseră deja pelicule turceşti. Ibrahim Çağlar, preşedintele Camerei de Comerţ din Istanbul, explica în 2015: "Exportul de seriale turceşti de televiziune a adus un milion de dolari în 2007, ne aşteptăm ca la sfârşitul acestui an să însumeze 350 de milioane, iar pentru 2023, obiectivul e de un miliard".

Serialul "Seddülbahir: între zidurile mării" va fi difuzat de luni până joi, de la ora  21.10.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.