Un nou serial documentar, „Alex Honnold: Ascensiune Arctică”, are premiera pe National Georgraphic în 11 februarie. Gazda sa, Alex Honnold ("Free Solo") este autorul cărţii de memorii ”Alone on the Wall” şi subiectul documentarului biografic "Free Solo", care a câştigat un premiu BAFTA şi un premiu Oscar.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Alex porneşte de data aceasta într-o căutare extraordinară a culmilor neatinse de oameni într-unul dintre cele mai îndepărtate colţuri ale Groenlandei, o ţară aflată în prima linie a crizei climatice.

Honnold a visat dintotdeauna să exploreze Groenlanda şi munţii săi neatinşi de oameni. Acum, el şi alpiniştii de talie mondială, Hazel Findlay şi Mikey Schaefer, încearcă să ajungă pe Ingmikortilaq, o stâncă arctică necunoscută care se ridică din sălbăticia îngheţată şi care este cu aproape 300 de metri mai înaltă decât El Capitan (914 m) din "Free Solo". Pentru Honnold, activist de lungă durată împotriva schimbărilor climatice, această expediţie reprezintă mai mult decât o simplă escaladă. Este o oportunitate de a fi martor direct al impactului schimbărilor climatice asupra unei zone sălbatice, un lucru vital pentru viitorul planetei.

Primele două episoade ale seriei din trei părţi vor fi difuzate pe National Geographic în 11 februarie la ora 22:00 fiind urmate apoi de ultimul episod pe data de 18 februarie, la aceeaşi oră.

În primul episod, echipa sa trebuie să traverseze un gheţar imens ca să poată colecta date ştiinţifice valoroase din Groenlanda, unde echipa se va urca 450 de metri pe un perete neescaladat până acum. Al doilea episod îl prezintă pe Alex şi alpiniştii săi cum traversează calota de gheaţă Renland, unde înfruntă viscolul şi crevasele adânci ce le pun viaţa în pericol. Apoi, îi puteţi urmări cum se luptă să coboare de pe gheaţă ca să observe pentru prima dată stânca Ingmikortilaq, înaltă de aproape 1.200 de metri, destinaţia lor finală pentru escaladat.

Cu ajutorul doctorului Heïdi Sevestre, un glaciolog care lucrează în cadrul Programului de monitorizare şi evaluare a Arcticii, a ghidului groenlandez Adam Kjeldsen şi a renumitului aventurier Aldo Kane, echipa face măsurători în timp real ale adâncimii şi densităţii unei secţiuni rar studiate a calotei glaciare din Groenlanda, folosind un radar special. Această serie documentară condusă de Alex Honnold este o expediţie ştiinţifică în trei etape, reprezentând îndeplinirea unui vis de-o viaţă a unuia dintre cei mai de seamă alpinişti din lume.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.