Seria „Raza de speranţă”, inspirată de povestea lui Miep Gies care a jucat un rol esenţial în ascunderea Annei Frank şi a familiei sale în timpul ocupaţiei naziste în Amsterdamva, fi difuzată pe National Geographic. Din distribuţie fac parte Bel Powley („The Morning Show"), Joe Cole („Gangs of London") şi Liev Schreiber („Ray Donovan"), nominalizat la premiile Emmy.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În onoarea lui Miep, National Geographic a anunţat că această serie limitată de mare intensitate, produsă de ABC Signature şi Keshet Studios, va debuta pe 2 mai, cu două epsioade pe Disney+. Câte un nou episod va fi disponibil apoi în fiecare marţi pe Disney+.

Spusă dintr-o perspectivă a sensibilităţii moderne, „Rază de speranţă” este inspirată de povestea remarcabilă a secretarei Miep Gies (Bell Powley), o tânără încăpăţânată şi fără griji, într-o perioadă în care a avea opinii te putea condamna la moarte. Ea este rugată de şeful ei, Otto Frank (Liev Schreiber) să îl ajute să îşi ascundă familia împotriva naziştilor în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Miep a fost de acord, fără ezitare.

În următorii doi ani, ea şi soţul ei dârz şi devotat, Jan (Joe Cole), împreună cu câţiva alţi eroi obişnuiţi, au avut grijă de familiile Frank, van Pels şi Pfeffer, ascunzându-i într-o anexă secretă.

Cu o viaţă odinioară plină de petreceri şi bună dispoziţie, seria detaliază cum existenţa lui Miep s-a schimbat în momentul în care a zis da. De la mersul zilnic la cumpărături la furtul de cupoane de raţie şi la vândutul preţioaselor moşteniri de familie, acest proces a presupus multe sacrificii altruiste. În final, Miep a fost cea care a găsit jurnalul lui Anne Frank şi l-a păstrat pentru a fi împărtăşit ulterior de către aceasta şi Otto lumii întregi, servind drept mărturie pentru generaţiile care vor veni.

Filmată în locaţii din Amsterdam şi Praga, „Rază de speranţă” prezintă cum cuplul curajos ascundea mulţi alţi oameni, împreună cu cele opt suflete din anexă, în şi în jurul oraşului Amsterdam cu ajutorul Rezistenţei olandeze. Interpretarea înverşunată a lui Powley scutură istoria şi face ca povestea lui Miep să fie din nou relevantă şi nemuritoare, forţând publicul să se întrebe ce ar fi făcut în locul ei şi, într-o lume modernă, să se întrebe dacă ar fi avut curajul să ţină piept urii. Titlul seriei se bazează pe ceea ce a spus Miep spre finalul vieţii: „Nu-mi place să mi se spună că sunt eroină, nimeni nu trebuie să creadă că pentru a ajuta oamenii trebuie să fii special. Chiar şi o simplă secretară sau o gospodină sau un adolescent poate aprinde o luminiţă într-o cameră întunecată”. 

Joan Rater şi Tony Phelan, creatorii şi producătorii executivi ai seriei, au declarat: „Poate că oamenii ştiu povestea lui Anne Frank şi a familiei ei, însă ceea ce se întâmpla în afara pereţilor anexei respective este la fel de important, captivant şi relevant. Când am auzit despre puterea înnăscută de care au dat dovadă Miep şi Jan prin faptul că şi-au pus în pericol vieţile pentru a-i ajuta pe alţii în timpul ocupaţiei, am fost uluiţi. Rază de speranţă este o poveste adevărată care nu trebuie niciodată dată uitării. Sperăm că va avea un impact de durată asupra telespectatorilor şi ne va ajuta să înţelegem importanţa descoperirii poveştilor nespuse ale Holocaustului şi a lecţiilor pe care acea perioadă continuă să ni le ofere."

Echipa de distribuţie îi include şi pe Amira Casar, în rolul lui Edith Frank,mama lui Margot şi a lui Anne; Billie Boullet, care o interpretează pe Anne Frank; Ashley Brooke, în rolul sorei mai mari a lui Anne, Margot Frank; Andy Nyman în rolul lui Hermann van Pels, Caroline Catz în rolul lui Auguste van Pels, Rudi Goodman în rolul luiPeter van Pels şi  Noah Taylor în rolul lui Dr. Fritz Pfeffer, care s-au ascuns în anexă împreună cu familia Frank; Eleanor Tomlinson în rolul lui Tess, cea mai bună prietenă a lui Miep; Sally Messham în rolul lui Bep Voskuijl, Ian McElhinney în rolul lui Johannes Kleiman şi Nicholas Burns în rolul lui Victor Kugler, colegii de serviciu ai lui Miep; precum şi Liza Sadovy în rolul doamnei Stoppelman, Laurie Kynaston în rolul lui Casmir, şi Sebastian Armesto în rolul lui Max Stoppelman.

„Rază de speranţă” este produsă de ABC Signature şi Keshet Studios pentru National Geographic. Producătorii executivi şi creatorii Joan Rater şi Tony Phelan („Anatomia lui Grey", de la ABC, „Fire Country" de la CBS) sunt coordonatorii proiectului, iar Susanna Fogel ("The Flight Attendant," "Cat Person"), câştigătoare a unui premiu DGA şi nominalizată la Emmy, regizează mai multe episoade, inclusiv episodul pilot. Producătorii executivi sunt Peter Traugott şi Lisa Roos din partea Keshet Studios, Alon Shtruzman din partea Keshet International, şi Avi Nir din partea Keshet Media Group. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.