Seria de evenimente Nopţile Lecturii, aflată la a cincea ediţie în România, va avea loc online, în perioada 21 - 24 ianuarie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Toate direcţiile regionale ale Institutului Francez - Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timişoara - sărbătoresc lectura în toate formele ei, organizând întâlniri cu scriitori, mese rotunde, ateliere de lectură în franceză şi română pentru cei mici, jocuri, lecturi muzicale, concursuri.

România participă la cea de-a cincea ediţie a evenimentului global „Les Nuits de la lecture”, organizat de Ministerul francez al Culturii în întreaga lume.

Din 2017, „Les Nuits de la lecture” reprezintă o sărbătoare a cărţii marcată pe tot globul, în acelaşi timp.

În contextul sanitar actual, evenimentele se vor desfăşura online. Programul complet a celor patru nopţi de lectură poate fi consultat pe pagina de Facebook a Institutului.

Printre zecile de evenimente, se remarcă întâlnirea cu scriitoarea Marianne Jaeglé, care va prezenta cartea sa despre ultimii doi ani din viaţa lui Vincent van Gogh, contestând ideea, acceptată până acum, că acesta şi-a pus capăt zilelor. Marianne Jaeglé va discuta live pe pagina Facebook a Institutului Francez Cluj-Napoca cu traducătoarea cărţii sale ei în limba română, Sînziana Manta, şi cu scriitoarea Laura T. Ilea.

Institutul Francez de la Iaşi organizează o masă rotundă cu titlul „Recitind lumea la feminin”, în care prezintă şase autoare francofone care scriu cu prioritate în limba franceză şi locuiesc în cea mai mare parte în ţări diferite de cele în care s-au născut. Este vorbă despre ivoriana Tanella Boni, laureata Premiului Internaţional pentru Poezie 2009, franţuzoaica Catherine Cusset, care a primit premiul Goncourt al liceenilor în 2008, Lise Gauvin, din Québec, deţinătoare a Medaliei francofoniei, decernată de Academia Franceză, românca Liliana Lazar, laureată a Premiului celor cinci continente în 2016, Madeleine Monette, laureata Premiului „Robert Cliché”, şi despre Faouzia Zouari, franco-tunisiană, care trăieşte la Paris şi a primit în 2016 Premiul celor cinci Continente. Dialogul va fi moderat de Simona Modreanu, profesoară la Facultatea de Litere din cadrul Universităţii „Al. I. Cuza” din Iaşi. Înscrierile pentru participarea la eveniment se fac la: equipe.iasi@institutfrancais.ro.

Filialele Institutului Francez de la Timişoara şi Bucureşti îşi îndreaptă atenţia spre tineri, cu ateliere de lectură şi jocuri. Multe dintre ele sunt cu un număr limitat de participanţi. Va fi organizat şi un concurs de lectură: cei care vor să împărtăşească textele lor preferate scrise de autori francezi şi români pot trimite înregistrări la contact.timisoara@institutfrancais.ro până pe 21 ianuarie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.