Senatorul USR Dan Lungu atrage atenţia autorităţilor constănţene că o operă de artă din Costineşti, realizată de sculptorul George Apostu în urmă cu aproape 40 de ani, a fost transformată în stâlp de cablu sau suport de rufe. De asemenea, sculptura este pe punctul de a se dărâma şi poate reprezenta un pericol pentru turiştii care ajung în zonă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Dan Lungu a transmis joi, printr-un comunicat de presă, că “Fructul soarelui”, o operă de artă creată în 1979 la Costineşti de sculptorul George Apostu, este folosită pe post de stâlp de susţinere pentru operatorii de cablu, dar şi ca sârmă de rufe pentru localnici. 

“Se poate observa cu uşurinţă din fotografii că statuia creată de George Apostu este pe punctul de a se dărâma, că nu a fost îngrijită aproape deloc în ultimii zeci de ani. Atacată de rugină şi cu bucăţi care se deprind din baza ei, a devenint un real pericol pentru eventualii turişti care ajung în zonă”, se arată în comunicat. 

Senatorul solicită să fie păstrate monumentele vechi, ”dacă nu suntem în stare să facem mai mult”. 

“Înţeleg că dintr-un buget ruşinos alocat culturii, 0,1% din PIB, este greu să restaurezi multitudinea de monumente aflate în dificultate sau să încurajezi, aşa cum ar merita, creaţia vie, contemporană, însă este de neiertat când nepăsarea se adaugă condiţiilor vitrege în care supravieţuieşte cultura. Este trist că nu preţuim şi nu păstrăm nici ceea ce avem. Dacă nu suntem în stare să facem mai mult, măcar să ne purtăm cu respect şi responsabilitate. În urma acestui semnal de alarmă, sper să auzim veşti bune de la Constanţa”, se mai arată în document. 

„Fructul soarelui”, potrivit „Dicţionarului sculptorilor din România, secolele XIX-XX”, mai are o replică în Galaţi şi una în Suwako, Japonia.

Senatorul a trimis şi o scrisoare deschisă Consiliului Judeţean Constanţa. 

“Sper să luaţi act cât de repede posibil de această solicitare, să rezolvaţi problema şi să identificaţi vinovaţii pentru această situaţie inadmisibilă, fiindcă lucrurile nu pot fi trecute cu vederea. Nu putem tolera ca, din neglijenţă, lipsă de respect sau ignoranţă, o operă de artă să fie transformată în stâlp de cablu sau suport de rufe”, a scris senatorul Dan Lungu în scrisoarea deschisă transmisă CJ Constanţa.

Sculptorul George Apostu, care s-a stins din viaţă în 1986 la Paris, este unul dintre cei mai respectaţi artişti români, care a avut expoziţii internaţionale în Franţa, Belgia, Italia, Spania, Brazilia sau India.

Cu trei ani înainte să se stingă din viaţă, acesta a primit de la Primăria Paris un atelier de creaţie în capitala Franţei, a mai precizat sursa citată.


 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.