Şefii Institutului Naţional al Patrimoniului, AFCN şi Institutului de Istoria Artei, trei experţi independenţi din domeniul artei şi un reprezentant al Ministerului Culturii vor face parte din comisia Fondului Brâncuşi, potrivit unui amendament formulat de MC la proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 10/2016, privind stabilirea măsurilor necesare în vederea asigurării resurselor financiare unui bun aparţinând patrimoniului cultural mobil clasat în categoria Tezaur.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Pe 12 octombrie, Ministerul Culturii a anunţat constituirea Fondului Brâncuşi, care va avea ca scop achiziţionarea operelor de artă contemporană şi a celor care aparţin Tezaurului patrimoniului cultural naţional.

”Banii vor fi folosiţi atât pentru opere de artă contemporană, care vor fi selecţionate de grupul de experţi pe care l-am propus deja prin ordonanţă, cât şi pentru opere din Tezaur sau a unor opere pentru care ministerului i se propune să-şi exercite dreptul de preempţiune. Încercăm să recuperăm o întârziere reală pe care o avem în achiziţionarea de către stat şi punerea la dispoziţia publicului a patrimoniului naţional contemporan şi a unor opere care s-ar putea pierde”, declara Corina Şuteu, ministrul Culturii, într-un interviu acordat News.ro.

Potrivit proiectului de lege, din grupul de experţi care va selecta operele de artă ce vor fi achiziţionate de stat prin Fondul Brâncuşi, vor face parte directorul Institutului de Istorie a Arte ”George Oprescu” din cadrul Academiei Române, managerul Institutului Naţional al Patrimoniului, directorul Administraţiei Fondului Cultural Naţional - sau persoane desemnate de aceştia - cărora li se adaugă trei experţi independenţi din domeniul artei, selectaţi pe baza candidaturilor şi un reprezentant al Ministerului Culturii.

În termen de 30 de zile lucrătoare de la data intrării în vigoare a acestei legi, AFCN va anunţa contul în care pot fi depuse, în condiţiile legii, sumele care se constituţie venituri ale Fondului, şi va comunica public aceste informaţii, se mai arată în proiect.

Achiziţionarea operelor de artă şi a bunurilor se va face prin asigurarea transparenţei şi a accesului la cultură, protejarea şi promovarea bunurilor aparţinând patrimoniului cultural naţional mobil, clasate în categoria Tezaur, şi promovarea artei contemporane şi stimularea creativităţii.

Operele de artă şi bunurile achiziţionate vor intra în proprietatea publică a statului, iar prin hotărâre a Guvernului, la propunerea MC, se va stabili instituţia care va exercita dreptul de administrare a acestora.

Anual, instituţiile desemnate să asigure administrarea operelor de artă vor organiza expunerea publică a achiziţiilor din anul respectiv.

În vederea mediatizării campaniei pentru colectarea donaţiilor şi sponsorizărilor pentru Fondul Brâncuşi, AFCN poate să efectueze din bugetul propriu cheltuieli de publicitate.

Ministerul Culturii a adresat o scrisoare Parlamentului, cuprinzând o listă de amendamente propuse la OUG privind achiziţionarea ”Cuminţeniei Pământului”, printre acestea numărându-se solicitarea ca termenul de returnare a donaţiilor să fie amânat cu un an, până la 31 decembrie 2017.

Ministerul Culturii cere Parlamentului şi să discute Legea de aprobare a OUG în procedură de urgenţă, astfel încât aceste amendamente să fie cuprinse într-un timp cât mai scurt.

Guvernul a adoptat, în şedinţa din 16 noiembrie, o serie de amendamente la proiectul de lege privind achiziţia ”Cuminţeniei Pământului”, care vor fi prezentate Camerei Deputaţilor, printre ele fiind reglementarea procedurii de restituire a donaţiilor şi constituirea Fondului Brâncuşi pentru achiziţia de opere de arăt contemporană.

Propunerile de modificare a legii au fost trimise, pe 18 noiembrie, Camerei Deputaţilor care este forul decizional pentru acest proiect. Guvernul aminteşte că nu poate reglementa o serie de aspecte legate de proiect prin alte modalităţi de legiferare, jurisprudenţa Curţii Constituţionale limitând posibilitatea ordonanţei de urgenţă pentru proiectele care au ajuns la Camera decizională din Parlament.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.