Radar, cel mai amplu festival de new art media, anunţă lansarea unei noi ediţii Radar Kids la magazinul Bucureşti din centrul Bucureştiului, între 27 şi 29 octombrie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Tema acestei ediţii este "Evoluţia" şi este pusă în scenă sub forma unui loc de joacă în care arta, tehnologia şi interacţiunea se împletesc pentru a dezvolta creativitatea copiilor. În cadrul festivalului sunt prezentate 10 instalaţii de artă digitală cu care copiii cu vârsta de peste 3 ani pot interacţiona, anunţă organizatorii. 

Biletul oferă acces în cadrul tuturor secţiunilor din festival unde se pot bucura alături de părinţi de proiecte de realitate augmentată, virtuală, inteligenţă artificială şi momente performative.

Radar Kids Evoluţia este un proiect educaţional susţinut şi prezentat de Lidl România şi finanţat de Primaria Sectorului 3, cu fonduri nerambursabile de la bugetul local.

„Prin intermediul secţiunii Radar Kids, festivalul aduce cultura digitală şi tehnologia în contact cu copiii într-un mod creativ. Această secţiune prezintă proiecte care conectează asociaţii şi instituţii culturale cu artişti, încurajându-i să descopere universul imaginaţiei şi să ofere copiilor experienţe cu adevărat neobişnuite. Peste 3.000 de copii au participat la eveniment anul trecut, explorând atât zona principală Radar, cât şi secţiunea specială dedicată lor. Tema de anul acesta se concentrează pe Evoluţie şi aduce în prim plan instalaţii interactive şi proiecte digitale concepute special pentru cei mici. Recomandăm aceste activităţi pentru copiii cu vârsta de peste 3 ani, pentru a se bucura de o experienţă cât mai potrivită fiecăruia, în funcţie de vârstă şi etapă în dezvoltare”, spun organizatorii Radar - Romanian Artists Developing Alternative Realities.

Trei zile, 10 instalaţii

Timp de trei zile, între orele 11:00 şi 23:00, peste 10 instalaţii ce folosesc noile tehnologii ca mediu de creaţie vor ilustra evoluţia unor lumi şi personaje într-un spaţiu gândit special pentru copii. Dintre acestea enumerăm AR (augmented reality), VR (virtual reality), proiecţii video, senzori de mişcare, lumini şi sunete care captează atenţia celor mici şi le permite să controleze şi să exploreze o lume fantastică în evoluţie.

Una dintre instalaţiile din zona Kids este pregătită de Opera Comică Bucureşti, în colaborare cu un grup de studenţi din cadrul Masterului de Tehnologii interactive pentru arte performative şi media - Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” din Bucureşti (UNATC). Aceştia vor aduce o instalaţie multisenzorială care îmbină lumini vibrante, oglinzi magice şi proiecţii interactive prin care copiii vor experimenta o călătorie în Valea Recunoştinţei pornind de la spectacolul „Erus şi Valea Recunoştinţei” al Operei Comice pentru Copii, regizat de Ana Crăciun Lambru, o adaptare după textul lui Alec Blenche.

O altă colaborare, Teatrul „George Ciprian” Buzău şi Ogmios Z42, va aduce un robot care joacă teatru la RADAR Kids. Ogmios Z42 este un robot care încurajează prietenia dintre oameni şi roboţi şi care invită oamenii să se joace de-a roboţii, dacă sunt iubitori de teatru. Personajul Ogmios Z42 a fost creat de Marina Hanganu (RO) şi Bianca Trifan (RO) şi adus la viaţă de Smaranda Găbudeanu - păpuşar (RO) în spectacolul „2032 SMART-FAMILY” din cadrul proiectului european „Tele-Encounters: Beyond the Human”.

Anul acesta la Radar este prezentă şi Societatea Ornitologică Română (SOR), care se ocupă cu studiul şi protecţia păsărilor şi a naturii de peste 30 de ani. SOR va susţine realizarea a 3 instalaţii pentru copii prin sunete, triluri si imagini ale păsărilor din România - o modalitate inedită de a stârni emoţia celor participanţi şi de a începe sau aprofunda o relaţie de durată cu păsările şi natura.
Pe tot parcursul vizitei în secţiunea Kids, copiii vor fi întâmpinaţi de Pufarici, mascota Lidl România, prietenos, curios şi entuziasmat de noi tehnologii şi de artă.

Line up

Artiştii invitaţi la Radar Kids anul acesta sunt: Cristina Bodnărescu & Oana Băluţă, Simona-Diana Chiru, Caty Alexandra Samata, Constantin Şimon, Ştefan Damian, Ioana Mischie, Andra Bria, TAMMY LOVIN, Ygreq Interactive, Emil Drăgan, 13m10j, Lucian E. Matei.

Festivalul Radar va avea loc pe toată suprafaţa a 5 etaje ale Magazinului Bucureşti şi va găzdui peste 30 de proiecte artistice, instalaţii de artă digitală, proiecte ce folosesc inteligenţa artificială, lucrări de realitate augmentată, realitate virtuală şi mixtă, spectacole de dans contemporan, muzică şi poezie şi secţiunea dedicată Radar Kids.
Biletele sunt disponibile pe iabilet.ro.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.