O inscripţie foarte rară, realizată pe o piatră descoperită în apropiere de Florenţa, a stârnit entuziasmul arheologilor, întrucât ar putea dezvălui secretele etruscilor, întemeietorii uneia dintre cele mai vechi şi mai enigmatice civilizaţii din Italia, informează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Etruscii au întemeiat o civilizaţie înfloritoare în centrul Italiei în urmă cu 2.500 de ani, însă cultura şi limba lor au fost asimilate de Imperiul Roman. Au lăsat în urma lor morminte opulente, vase din ceramică şi statui, dar extrem de puţine inscripţii şi documente scrise şi dovezi ”sărăcăcioase” despre activităţile din viaţa lor zilnică.

Etruscii obişnuiau să scrie texte lungi pe materiale perisabile - pânză sau ceară -, iar arheologii care efectuează săpături în Valea Mugello din Toscana au fost încântaţi atunci când au descoperit o dală de piatră de 200 de kilograme, pe care sunt inscripţionate peste 100 de caractere, în fundaţia unui templu îngropat sub un strat dens de pământ. 

Dala de piatră a fost curăţată cu mare atenţie şi, deşi inscripţiile etrusce nu au fost încă descifrate complet, experţii au început deja să bănuiască semnificaţia textului.

”Este visul oricărui expert în etruscologie să găsească ceva ca această piatră”, a spus Gregory Warden, profesor de arheologie, a cărui echipă efectuează săpături de peste 20 de ani în regiune. ”Se pare că este un text sacru, ce ar putea să ne dezvăluie o parte din sistemul de credinţe al etruscilor”.

Piatra respectivă ar putea oferi oamenilor de ştiinţă o nouă perspectivă asupra acestei civilizaţii străvechi, deoarece a fost găsită într-un sanctuar religios, nu într-un sit funerar, aşa cum s-a întâmplat până acum cu cele mai multe artefacte etrusce.

Cercetătorii au descoperit inscripţionate pe acea piatră numele a două zeităţi etrusce importante: Tina şi Uni, ale căror echivalente romane au fost Jupiter şi Juno, în timp ce în Grecia Antică au corespuns lui Zeus şi Hera. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.