Un ansamblu excepţional de scrisori adresate lui Marcel Proust de către editorul său Gaston Gallimard, precum şi manuscrise ale scriitorului vor fi licitate la Paris, pe 24 mai, potrivit Sotheby's.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În total, 70 de loturi provenind din colecţia lui Marie-Claude Mante, strănepoata autorului romanului "Du côté de chez Swann", vor fi scoase la vânzare, a precizat casa de licitaţii. 

Printre cele mai dorite loturi figurează un important ansamblu de 138 de scrisori ale lui Gaston Gallimard către Marcel Proust, estimate între 100.000 şi 150.000 de euro. Aceste scrisori, de la unul dintre cei mai mari editori ai secolului al XX-lea, către un romancier emblematic al literaturii franceze va permite înţelegerea strategiei editoriale a lui Gallimard. 

Povestea dintre Proust şi Gallimard a început printr-o neînţelegere. În 1912, "Swan/ Du côté de chez Swann", primul volum din "În căutarea timpului pierdut/ A la recherche du temps perdu", terminat, Proust îşi dorea să-l publice la NRF (casa de editură a lui Gallimard). Manuscrisul însă este respins. Proust se adresează lui Bernard Grasset, care acceptă să-l publice în 1913... pe cheltuiala autorului. 

"Respingerea acestei cărţi va rămâne cea mai gravă greşeală a NRF", va scrie mai târziu André Gide, care s-a aflat la originea refuzului.

André Gide, Jacques Rivière (pe atunci secretar al NRF) şi Gaston Gallimard îl vor recuceri pe Marcel Proust, făcându-l prioritatea editurii. 

"Am pentru opera dumnevoastră, ca şi pentru dumneavoastră, o afecţiune geloasă: cereţi-mi, deci, ce doriţi şi mă voi supune cu toate forţele să nu vă dezamăgesc niciodată", nu a ezitat să scrie Gaston Gallimard într-o scrisoare adresată scriitorului. 

Abia în primăvara anului 1916 Gaston Gallimard va reuşi în sfârşit să-l convingă pe Marcel Proust să plece de la Grasset şi să-i încredinţeze viitoarele cărţi. 

În octombrie 1917, Gaston Gallimard cumpără de la Grasset cele două sute de exemplare din "Du côté de chez Swann" care nu s-au vândut. Le-a îmbracat în copertă cu iniţialele NRF şi le-a pus în vânzare. 

Reeditarea de către Gallimard a romanelor "Du côté de chez Swann" şi "La umbra fetelor în floare/ À l'ombre des jeunes filles en fleurs", tipărite pe 30 noiembrie 1918, vor fi puse în vânzare după Război, în iunie 1919. Al doilea volum din serie va reprezenta primul premiu Goncourt pentru editura Gallimard. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.