Scrisori ale marilor scriitori francezi ai secolului al XIX-lea, precum Victor Hugo, Honoré de Balzac, Stendhal, Gustave Flaubert, George Sand, Charles Baudelaire sau Paul Verlaine, sunt scoase la licitaţie, joi, la Paris, anunţă AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ele fac parte din colecţia unui fost profesor universitar şi pasionat de literatură, Jean-Luc Mercié, vândute prin casa Cornette de Saint-Cyr.

De Hugo de exemplu, o scrisoare adresată unui jurnalist şi admirator, Auguste Vacquerie, scrisă din Bruxelles în 1866, este o pledoarie contra pedepsei cu moartea, care va fi aplicată din nou în Jersey. 

"Peste tot, libertatea este refuzată. Peste tot idealul este insultat. Peste tot reacţiunea prosperă", se plângea autorul romanului "Mizerabilii",în această misivă estimată între 8.000 şi 10.000 de euro.

De la Flaubert, patru scrisori adresate lui Louise Colet între 1846 şi 1853 sunt estimate până la 15.000 de euro fiecare. Una dintre ele evocă scrierea romanului "Doamna Bovary". Fără lirism, fără reflecţii, personalitatea autorului este absentă. Va fi trist de citit; vor fi lucruri atroce despre mizerie şi fetid", îi promite el fostei amante. 

George Sand într-o scrisoare adresată lui Flaubert din 1868 (estimată între 6.000 şi 8.000 de euro) se plângea că trăieşte retrasă. "Tu, trubadur înfuriat, bănuiesc că te amuzi de meserie mai mult decât orice pe lume", remarcă ea. 

Secolul al XX-lea şi în special suprarealismul sunt bine reprezentate în această colecţie. Un colaj de André Breton intitulat "echipa fantomă" este estimat între 10.000 şi 15.000 de euro, la fel ca o lucrare în engleză despre Salvador Dali cu o dedicaţie desenată de artistul spaniol.

Cea mai scumpă piesă (40.000 - 50.000 de euro) este o ediţie originală a romanului de Julien Gracq, "Le Rivage des Syrtes", cu o scrisoare a autorului pentru Jean-Luc Mercié, ce constituie, potrivit casei de vânzări, "o adevărată pagină inedită". 

O altă curiozitate, o ediţie originală a romanului "Emmanuelle" de Emmanuelle Arsan, îmbogăţită între altele cu o fotografie nud a autoarei realizată de Pierre Molinier, este estimată între 7.000 şi 8.000 de euro.

În total, 345 de loturi sunt propuse spre vânzare. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.