Scrisori semnate de Albert Einstein din 1950, trimise colegilor săi şi în care prezenta opiniile sale despre fizică, Dumnezeu şi Israel, au fost vândute marţi la licitaţie, în Ierusalim, pentru suma de 210.000 de dolari (în jur de 189.000 de euro), scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Cele opt scrisori, scrise în engleză între 1951 şi 1954, cea mai mare parte adresate fizicianului David Bohm, sunt semnate de mână de Einstein şi cuprind şi adnotări de mână. 

În scrisoarea care a atins cea mai mare sumă, 84.000 de dolari (75.500 de euro), Einstein a subliniat că ”dacă Dumnezeu a creat lumea, principala sa grijă nu a fost neapărat ca înţelegerea ei să fie uşoară”. 

Evenimente

7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania

Într-o altă scrisoare, vândută cu 50.400 de dolari (45.300 de euro), el discută despre legătura stabilită de Bohm între teoria cuantică şi teoria relativităţii. ”Trebuie să mărturisesc că nu sunt în măsură să ghicesc cum o astfel de combinaţie ar putea fi obţinută”, a scris Eisntein. Scrisoarea dactilografiată conţine o ecuaţie adăugată de mână cu o caligrafie îngrijită. 

Bohm, născut în Statele Unite din părinţi evrei imigranţi, lucrase împreună cu Einstein la Universitatea Princeton înainte de a fugi în Brazilia, după ce şi-a pierdut postul în urma ”vânătorii de vrăjitoare” începută de senatorul Joseph McCarthy - care viza persoanele suspectate că au convingeri comuniste.

Într-un mesaj trimis lui Bohm în 1954, pe când trăia în Sao Paolo, Einstein îşi arată empatia privind dificultăţile prin care trecea prietenul său. ”Dacă Dumnezeu a creat lumea, principala lui preocupare nu a fost deloc să ne ajute să-l înţelegem. Simt asta clar de 50 de ani”.

Într-o altă scrisoare, datată 1954, se face referire la posibilitatea ca Bohm să se instaleze în Israel, stat fondat cu şase ani în urmă.

Einstein, care refuzase propunerea de a deveni preşedintele noii ţări, considera că nu era un bun moment ca prietenul său să ia această decizie. ”Din punct de vedere intelectual, Israel este viu şi interesant, dar are posibilităţi foarte reduse şi să călătoreşti acolo cu intenţia de a părăsi ţara cu prima ocazie ar fi regretabil”.

Bohm a sfârşit prin a ocupa, în 1955, postul de profesor invitat la Institutul Tehnologic (Technion) din Haifa.

Doi ani mai târziu, s-a mutat în Anglia unde a lucrat la universităţi din Londra şi Bristol.

Potrivit casei de licitaţii Winners, scrisorile provin din patrimoniul văduvei lui Bohm.

Albert Einstein, laureat cu Nobel pentru Fizică în 1921, era în 1955, anul morţii sale, preşedinte al comitetului academic al Universităţii Ebraice din Ierusalim, instituţie în colecţia căreia au rămas cele mai multe dintre documentele care i-au aparţinut omului de ştiinţă.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.