Membri ai Uniunii Autorilor şi Realizatorilor de Film (UARF) au transmis, marţi, o scrisoare deschisă ministrului Culturii, Vlad Alexandrescu, prin care solicită reluarea proiectului unei noi legi a cinematografiei, realizat de aceştia în 2013, dar şi consultări transparente, după ce săptămânile trecute un grup de discuţii, condus de secretarul de stat Corina Şuteu, a pus bazele unor propuneri de modificare a acestui regulament.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Din grupul de consultări au făcut parte Cristian Mungiu, Tudor Giurgiu, Paul Negoescu, Bogdan Mustaţă, Oana Radu, Andrei Rus şi Florin Mihăilescu, potrivit informaţiilor oferite News.ro de secretarul de stat Corina Şuteu.

”Într-o primă fază, consultarea a fost făcută împreună cu 50 de personalităţi din industrustia cinematografică, între care Ada Solomon şi Adrian Sitaru, care şi-au spus punctul de vedere asupra modificărilor ce pot fi aduse legii”, a declarat pentru News.ro secretarul de stat Corina Şuteu.

În scrisoarea deschisă, membrii UARF menţionează că proiectul lor a fost agreat de toate marile uniuni profesionale, a primit avize favorabile şi de la comisiile parlamentare, însă nu s-a finalizat din cauza unui grup de cineaşti care s-a opus.

”Un grup de cineaşti cu nume sonore s-a opus fără să-şi argumenteze punctul de vedere şi fără să facă propuneri de modificare, deşi a fost în mod repetat invitat să o facă. În schimb, evocând spectrul unei posibile virulente campanii mediatice interne şi internaţionale a obţinut stoparea demersului”.

Despre proiectul UARF pentru un nou regulament al concursului organizat de Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC) pentru obţinerea de finanţări din Fondul cinematografic aceştia spun că a fost împiedicat de aceiaşi opozanţi.

”Nici proiectul unui nou regulament al concursului organizat de către Centrul Naţional al Cinematografiei pentru obţinerea de finanţări din Fondul cinematografic nu a prins viaţă, deşi a fost agreat de majoritatea cineaştilor şi a fost înaintat către CNC; opozanţi ai proiectului sunt tot cei care, beneficiind de tarele actualului regulament aproape că au luat în stăpânire numitul fond public”, se mai spune în scrisoare.

Astfel, lui Vlad Alexandrescu i se cere să demareze consultări transparente, cu toate organismele reprezentative ale cineaştilor, în vederea agreării unei legi a cinematografiei ”care să fie adoptată de legislativ şi a unui regulament de concurs care să înlăture inechităţile”.

Având în vedere că şi anul acesta România va organiza, prin Centrul Naţional al Cinematografiei şi Ministerul Culturii, un stand la Festivalul de Film de la Cannes, în scrisoarea trimisă de UARF se mai precizează că suma care va fi cheltuită din Fondul cinematografic pentru acesta nu ar putea fi suportată legal.

”Decizia prin care ministerul stabileşte persoanele care vor reprezenta cinematografia noastră la Cannes şi prin care se ordonă CNC să suporte cheltuielile acestei deplasări nesocoteşte faptul că, prin lege, CNC este cel în drept să decidă în această speţă, că nu este corect ca aceste persoane să fie angajaţi ai unor operatori privaţi şi că pentru operatori privaţi există proceduri şi condiţii stabilite prin lege pentru a solicita şi a obţine finanţare nerambursabilă din Fondul cinematografic. Nici bună parte din cheltuielile ocazionate de prezenţa românească la Cannes Film Market, care aflăm că ar putea ajunge până la 120.000 de euro, nu ar putea fi suportate legal din Fondul cinematografic”.

Contactată telefonic de agenţia de presă News.ro, secretarul de stat Corina Şuteu a precizat că până luni se va afla în Franţa, şi că va face mai multe anunţuri la întoarcere.

În finalul scrisorii, UARF cere ministrului Culturii să nu permită a fi transformat în ” instrument al unui grup de interese”.

”Domnule ministru, vă rugăm să nu vă lăsaţi atras în capcana care vă transformă în instrument al unui grup de interese, ci să acţionaţi în interesul cinematografiei româneşti. Vă rugăm să faceţi demersuri pentru adoptarea unor măsuri care să stimuleze diversificarea temelor şi a genurilor de filme produse, să permită accesul cu şanse egale la finanţare tuturor cineaştilor, aşa cum se întâmplă în toate ţările civilizate, să nu permită concentrarea resurselor financiare şi a puterii de decizie în mâinile câtorva indivizi, indiferent cum se numesc ei şi ce palmares au, să fie total transparente şi să înlăture pericolul abuzurilor, al înşelătoriilor şi al conflictelor de interese”, este concluzia acestei scrisori.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.