Peste o sută de personalităţi ieşene - profesori universitari, oameni de cultură, dar şi artişti - cer autorităţilor, într-o scrisoare deschisă, să nu aprobe construirea unui turn cu 27 de etaje în apropierea Palatului Culturii din Iaşi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Semnatarii scrisorii afirmă că Iaşiul a adunat o zestre de patrimoniu unică, fiind cel mai important centru al ţării, după Bucureşti, însă dezvoltarea economică a oraşului începe să lase o urmă nedorită asupra monumentelor urbei.

“Au fost propuse şi puse în practică diferite proiecte imobiliare, menite să răspundă cererii continue de locuinţe şi spaţii de afaceri sau birouri. Din păcate, nu toate au avut coerenţa necesară, nefiind integrate într-un plan sistematizat, impactul asupra peisajului urban fiind unul mai degrabă negativ, în condiţiile în care Iaşul nu are nici în prezent un Plan de Urbanism General aprobat“, se arată în scrisoarea semnată de peste o sută de personaltăţi ieşene, profesori universitari, oameni de cultură, dar şi artişti. 

Semnatarii scrisorii afirmă că proiectul imobiliar propus de o cunoscută companie privată urmează să afecteze negativ trei dintre cele mai importante monumente ale Iaşului, respectiv Palatul Culturii, Biserica Trei Ierarhi şi Catedrala veche Romano-Catolică.

“Grupul Iulius vizează ridicarea unui ansamblu de birouri şi locuinţe în zona de vale a oraşului, de o parte şi de alta a străzii Sf. Andrei, ansamblu care va avea drept clădire pivot un bloc turn cu nu mai puţin de 27 de etaje. Acest bloc urmează să fie construit la o distanţă de 160 de metri de Palat, respectiv 170 de metri de ctitoria lui Vasile Lupu şi  200 de metri de Catedrala veche Romano-Catolică. Cu toate asigurările date de investitor, care susţine că vizibilitatea asupra acestor clădiri istorice nu va fi afectată, nu putem fi de acord cu această propunere, motivul principal fiind acela că vorbim de monumente categoria A, care vor fi practic puse în umbră de acest bloc turn, raportul de înălţime dintre acestea fiind net în defavoarea monumentelor. În plus, nu a fost solicitat punctul de vedere al specialiştilor în patrimoniu, istorie, geografie, arhitectură şi urbanism, la fel cum nu a existat nici o dezbatere publică pe acest subiect, neluându-se în considerare impactul proiectului propus. Un alt bloc turn, de înălţime apropiată, urmează să fie ridicat în partea de sud-est a Palatului, afectând semnificativ un alt monument istoric şi religios, biserica Sf. Lazăr. De asemenea, se propun extinderi în faţa Teatrului Luceafărul care anulează perspectiva gândită de arhitecţi acum 40 de ani pe direcţia Teatru-Palat, în cadrul unui proiect care a fost apreciat public la acea vreme“, se mai arată în scrisoare.

Cei care au semnat documentul se întreabă când au stabilit Consiliul Local şi Primăria oportunitatea acestei investiţii pentru oraş, mai ales că “avem de-a face cu modificări la o înţelegere stabilită în alţi termeni acum mai bine de un deceniu“.

“Solicităm factorilor de decizie implicaţi în aprobarea acestui proiect, Ministerul Culturii, Consiliul Judeţean, Primăria Iaşi şi Consiliul Local Iaşi, alături de compania Iulius, să nu aprobe acest proiect, păgubos pentru istoria, dar şi turismul oraşului, pe termen mediu şi lung. Ne dorim dezvoltare economică, dar una sustenabilă, fără afectarea acestui preţios patrimoniu de valoare naţională şi internaţională. Subliniem faptul că nu urmărim oprirea investiţiilor în zona de vale a Iaşului, ci doar sistematizarea şi mai buna organizare a acestora, cu respectarea perspectivei asupra şirului de monumente de pe cornişa oraşului – unde adăugăm şi ansamblul Mitropoliei – şi punerea în valoare a patrimoniului istoric existent. Creşterea, dezvoltarea reprezintă fenomene fireşti şi necesare pentru oraş, dar nu cu orice preţ“, se mai arată în scrisoare.

Investiţia propusă se ridică la peste 300 de milioane de euro. Astfel, vor fi ridicate noi clădiri în apropierea Palatului Culturii din Iaşi, una dintre acestea urmând să aibă 27 etaje.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.