O scrisoare a lui Ernest Hemingway, în care îşi povesteşte rănile chinuitoare după ce a supravieţuit în urma a două accidente aviatice succesive, a fost vândută la licitaţie pentru 237.055 de dolari (187.751 de lire sterline), potrivit The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În scrisoarea de patru pagini adresată avocatului său Alfred Rice, romancierul a scris şi despre experienţa sa de a împuşca primul leu în Kenya, folosind o armă care a trebuit să fie lipită cu bandă adezivă.

Pe 23 ianuarie 1954, Hemingway şi soţia sa, Mary, se apropiau de sfârşitul unui safari când s-au îmbarcat într-o călătorie cu avionul pentru a fotografia Cascada Murchison din Uganda. Cu toate acestea, avionul Cessna s-a prăbuşit când pilotul a încercat o aterizare de urgenţă pentru a evita să lovească un stol de ibis. Au petrecut noaptea în junglă, iar agenţiile de presă au anunţat că Hemingway a murit. A doua zi, au fost preluaţi de o barcă de turişti şi s-au urcat în al doilea avion, care a luat foc în timpul decolării, s-a prăbuşit şi a explodat. Cei doi au suferit răni grave, din care Hemingway nu şi-a mai revenit niciodată complet.

În scrisoarea - din 17 aprilie 1954 (datată greşit ca fiind 1953) - Hemingway explică următoarele: „Problema este că rinichiul drept a fost rupt, iar ficatul şi splina au fost rănite”. El a adăugat că: „Nu am putut scrie prea multe scrisori din cauza braţului drept care a fost ars până la os şi care îmi provoacă crampe. Dar şi degetele au fost arse şi mâna stângă, aşa că nu am putut scrie la maşină”. 

El a mai scris că a fost „slăbit de la atâta hemoragie internă” şi că a fost „un băiat bun şi a încercat să se odihnească”". Despre starea soţiei sale, el a relatat: „Mary a avut un şoc mare şi memoria ei nu este încă prea bună”. Cu toate acestea, insistă scriitorul: „Totul este în regulă aici”.

Redactată pe hârtie de scrisoare de la un hotel din Veneţia, aceasta conţine, de asemenea, plângeri cu privire la eşecurile de expediere ale Abercrombie & Fitch, retailerul american care vindea atunci puşti de vânătoare. Compania trimisese comanda lui Hemingway la o adresă incorectă din Nairobi, ceea ce înseamnă că a trebuit să împuşte „primul său le”" cu o armă împrumutată care era „atât de veche încât se destrăma în mâini şi trebuia ţinută lipită cu bandă adezivă”. „Neglijenţa companiei în ceea ce priveşte transportul mi-a pus în pericol atât viaţa şi mijloacele de trai”, a adăugat romancierul.

Scrisoarea a fost scoasă la licitaţie, joi, la Nate D Sanders Auctions şi a atras 12 oferte. A fost piesa centrală a unei colecţii de nouă scrisori; o altă scrisoare care conţinea opiniile lui Hemingway despre romanul său „To Have and Have Not” a fost vândută pentru 6.875 de dolari.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.