"Donald Trump este unul dintre cei mai buni preşedinţi amerciani pe care i-am văzut vreodată" este ceea ce a afirmat provocatorul scriitor francez Michel Houellebecq în revista Harper's, estimând că politica miliardarului a în special meritul de a pune capăt imperialismului american, potrivit AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Pentru scriitorul francez obişnuit să cultive controversa, politica de dezangajament internaţional începută de Barack Obama şi amplificată de Donald Trump este "o foarte bună veste pentru restul lumii". 

"Americanii ne lasă în pace. Ne lasă să existăm", scrie Houellebecq în acest articol, în care se declară fericit că Statele Unite au încetat "să îşi răspândească" în străinătate valorile, după părerea lui contestabile, precum democraţia şi libertatea presei. 

În materie de comerţ internaţional, "Trump aduce o doză sănătoasă de aer proaspăt", estimează premiatul cu Goncourt pe 2010, al cărui viitor roman va apărea în ianuarie, primul după "Soumission" (2015). Aceasta din urmă a generat serioase polemici când a apărut în aceeaşi zi cu atentatele de la redacţia săptămânalului de satiră Charlie Hebdo din Paris, în ianuarie 2015. 

Donald Trump nu consideră că liberul-schimb mondializat ar fi, în sine, panaceul progresului uman, "el rupe tratatele şi acordurile atunci când crede că nu trebuie semnate, şi are dreptate". 

Potrivit scriitorului, miliardarul republican "a fost ales pentru a apăra interesele muncitorilor americani şi el apără interesele muncitorilor americani. Am fi vrut să vedem acest gen de atitudine în Franţa mai des în cursul ultimilor 50 de ani". 

Scriitorul francez, printre cei mai cunoscuţi în străinătate, este de asemenea de acord cu ostilitatea lui Trump faţă de Uniunea Europeană şi parti-pris-ul pentru Brexit: europenii nu au "nici valori comune, nici interese comune", "Europa nu există", "este o idee stupidă care s-a transformat în coşmar". 

Şi dacă Trump se proclamă "naţionalist", în detrimentul democraţilor care văd în atitudinea lui manifestări de extremă-dreapta, Michel Houellebecq se identifică şi cu acest termen. 

"Naţionaliştii pot discuta între ei, în timp ce, în mod bizar, asta nu le prea reuşeşte internaţionaliştilor", spune el, estimând totuşi că, "pe plan personal, (Trump, n.r) este, bineînţeles, destul de pespingător", în special pentru "că şi-a bătut joc de persoanele cu handicap" în timpul unui miting electoral la sfârşitul anului 2015. 

"Cu un program echivalent, un conservator autentic creştin - o persoană onorabilă şi morală - ar fi mai bună pentru America", a mai spus romancierul. 

Adresându-se americanilor anti-Trump, Houellebecq le-a spus: "pe măsură ce vă obişnuiţi cu ideea: în ultima instanţă poate că Trump a fost o încercare necesară pentru voi". 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.