Manuel Vilas a fost desemnat vineri, la Barcelona, ​​câştigătorul Premiului Nadal pentru roman cu "Nosotros", iar Gemma Ventura a câştigat premiul "Josep Pla" cu "La llei de l'hivern", operă în catalană cu care a debutat în literatură. Ambele cărţi abordează pierderea şi amintirea unei persoane iubite, scrie El Pais.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ceremonia de înmânare a premiilor a avut loc la tradiţionalul dineu al celei de-a 79-a ediţii a Premiului Nadal pentru roman şi al celei de-a 55-a pentru Premiul "Josep Pla" pentru naraţiune, unul dintre evenimentele esenţiale ale culturii catalane şi spaniole organizat de editura Destino, reluat fizic după doi ani. Cele două scrieri câştigătoare de anul acesta au drept teme moartea, singurătatea şi memoria. 

Romanul "Nosotros" al scriitorului şi colaboratorului El Pais Manuel Vilas (60 de ani), a câştigat Nadal. Cartea, disponibilă de la 1 februarie, povesteşte cum o "femeie a timpului nostru" îşi aminteşte şi invocă iubirea vieţii ei. Irene, protagonista, crede că a trăit cea mai perfectă căsnicie din lume. "Odată cu pierderea soţului ei, Marcelo, lumea ei se destramă. Aşa că porneşte într-o călătorie de-a lungul coastei mediteraneene a ţării unde va descoperi o modalitate neobişnuită de a continua să trăiască împreună cu el pentru a merge mai departe".

Scriitorul a descris-o pe protagonistă drept o femeie "răzvrătită cu cauză" care "nu recunoaşte că şi-a pierdut dragostea care a dat sens vieţii ei" şi întreprinde "o provocare împotriva naturii" pentru a o reînvia. El a precizat că titlul "Nosotros" provine dintr-un bolero al grupului Los Panchos şi că este inspirat din poveştile melancolice ale acestui gen muzical.

Vilas a subliniat că a creat romanul, conform definiţiei lui Samuel Johnson, potrivit căreia "o poveste vorbeşte aproape întotdeauna despre dragoste". "Am devenit un profesionist literar al iubirii. Mă interesează acest sentiment. sunt obsedat. Nu am găsit un sentiment mai relevant care să explice mai bine condiţia umană, dorinţele noastre şi ceea ce suntem chemaţi să facem". El a declarat, încântat, că îşi îndeplineşte "un vis" şi că este onorat să facă parte dintr-o listă de autori, precum Carmen Laforet, care au primit un premiu "ce face parte din literatura spaniolă". "Sper că acest roman care vine din inima mea să ajungă la inimile cititorilor", a conchis el înainte de a lansa: "Trăiască literatura, trăieşte cărţile".

Licenţiat în Filologie Hispanică de la Universitatea din Zaragoza, Vilas a fost finalist la Premiul Planeta pentru romanul său "Alegría" în 2019. A debutat cu "Spania" în 2008 şi a fost urmat de alte romane precum "Aire Nuestro" sau "El Luminoso Regalo". "Ordesa", publicată în 2018 şi tradusă în peste douăzeci de limbi, a fost aleasă cartea anului în suplimentul literar Babelia şi a câştigat Prix Femina Étranger în Franţa. A fost finalist al Prix Médicis şi al Prix du Meilleur Livre Étranger. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.