Cea de-a 15-a ediţie a festivalului "Quais du polar", dedicat literaturii poliţiste, care are loc până duminică, a primit vizita jurnalistului şi scriitorului italian Roberto Saviano. O vizită plasată sub strictă supraveghere căci autorul volumului "Gomora" este ameninţat cu moartea de mafie de 12 ani. El trăieşte în străinătate sub o falsă identitate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"A rezista înseamnă a continua" este crezul scriitorului italian anti-mafia Roberto Sorentino, care trebuie să trăiască sub protecţia poliţiei de când a lansat cartea "Gomora". Şi "a citi" este un act de rezistenţă", a lansat el în cadrul unei întâlniri la festivalul de la Lyon, potrivit AFP. 

"Simplul fapt că suntem aici este un act de rezistenţă", a adăugat el publicului de la festival c are l-a aplaudat cu fervoare, în picioare, într-un teatru plin până la refuz. 

Al doilea roman al său "Baiser féroce" va apărea pe 4 aprilie la editura Gallimard. Este o continuare a succesului "Piranhas", a cărei adaptare de Claudio Givannesi a primit premiul pentru cel mai bun scenariu în februarie la Berlinale. Saviano a fost co-scenarist. 

Scriitorul şi jurnalistul continuă în "Baiser féroce" să pătrundă în universul aşa-numitelor "baby-gang" napolitane, găşti formate din copii şi adolescenţi care fac trafic de droguri. "O premieră în istoria criminalităţii mondiale", asigură el. "Un fenomen incredibil dar adevărat. Am adunat probe, numele date de Poliţie", a precizat Saviano ale cărui aluzii au fost traduse de o interpretă. 

Relaxat, cu jachetă şi cămaşp gri deschise, el a povestit cu gesturi largi: "Nu am descris decât o parte dintre crimele lor. Şi asta i-a deranjat". "Ucidem în fiecare zi şi nu poţi povesti decât pe jumătate", i-au reproşat infractorii "copiii gangsteri" pe care i-a întâlnit în închisoare. 

Saviano este de asemenea oaia neagră pentru puterea actuală din Italia. "De la lansarea "Gomorei", nu am primit decât insulte, ameninţări. Mi s-a spus că prezint o imagine negativă a oraşului Napoli, a Italiei, perverteşti tinereţea". 

În Italia lui Matteo Salvini "mă tratează din ce în ce mai mult ca pe un trădător. Asta face din mine o ţintă". Ministrul italian de Interne a ameninţat că îi retrage protecţia din partea Poliţiei de care beneficiază din 2006, după ameninţările cu moartea ale unui clan din Camorra, mafia napolitană, după apariţia cărţii "Gomora". 

Şi cel care este şeful partidului Liga (de extremă drapta) îl urmăreşte de altfel pe Saviano pentru că l-a numit "ministru al vieţii rele" ("ministre de la Mala Vita") într-un articol din La Repubblica.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.