Haruki Murakami, un ilustru autor japonez de romane şi nuvele, printre care se află şi volumul ”După cutremur”, a anunţat, miercuri, că a înfiinţat un fond de ajutorare a victimelor provocate de seria de seisme care au avut loc în ultima săptămână în sud-vestul Japoniei, informează lefigaro.fr.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Romancierul nipon, renumit pe plan mondial pentru viziunea lui neconvenţională şi, adeseori, deziluzionată asupra vieţii moderne, s-a simţit extrem de afectat de această tragedie, întrucât a vizitat în iunie 2015 oraşul Kumamoto, extrem de afectat de valul de seisme din ultima săptămână, care au făcut 47 de morţi şi peste 1.000 de răniţi.

”Sunt extrem de îngrijorat”, a afirmat romancierul nipon într-un mesaj publicat pe site-ul revistei CREA, în care a inclus numărul unui cont bancar - ”Fondurile Surume Kumamoto” - înfiinţat pentru ajutorarea victimelor. 

În limba japoneză, ”surume” înseamnă ”caracatiţă uscată”, un preparat alimentar foarte popular în această ţară. Numele a fost ales, printre altele, pentru a semnifica faptul că, după modelul preparatului ”surume”, acel fond special va aduce un sprijin ”real şi persistent”. 

Această acţiune de caritate este realizată în colaborare cu revista CREA, pentru care Murakami a scris un articol despre călătoria întreprinsă în Kumamoto, despre care a spus că a fost ”un sejur foarte agreabil”, pe parcursul căruia a cunoscut numeroase persoane agreabile. 

Haruki Murakami, care se exprimă rar în public, evită interviurile şi refuză apariţiile la televiziune, reacţionând însă, uneori, în urma unor evenimente tragice. Pasionat de cursele de alergări pe distanţe lungi, romancierul nipon a scris în The New Yorker un articol emoţionant după dublul atentat comis în timpul Maratonului de la Boston din 2013. Cu ocazia unei gale organizate în Spania, s-a exprimat împotriva energiei nucleare după tragicul accident produs în 2011 la centrala din Fukushima şi a sprijinit revoltele studenţilor din Hong Kong organizate în 2014. 

Seismele şi consecinţele lor au reprezentat tema principală a volumului său de nuvele ”După cutremur”, scris în urma seismului devastator din Kobe, care a făcut peste 6.400 de victime în acest oraş din sud-vestul Japoniei, în 1995. 

Alte personalităţi nipone, în special desenatori, s-au mobilizat în ultimele zile pentru ”Fondurile Surume Kumamoto”, la îndemnul lui Tetsuya Chiba, creatorul volumului de manga ”Ashita no Joe”, care i-a îndemnat pe colegii lui de breaslă să realizeze ilustraţii cu mascota regiunii Kumamoto, ursul Kumamon. 

Aceste desene, realizate în număr mare, denumite ”mangaka”, sunt publicate în special pe Twitter, cu eticheta ”desene de încurajare a regiunii Kumamoto”. 

Scriitorul japonez Haruki Murakami, născut pe 12 ianuarie 1949, a devenit cunoscut pe plan internaţional cu romanul ”Pădurea norvegiană”, publicat în 1987. Printre alte romane celebre ale sale se numără volume precum ”În căutarea oii fantastice”, Iubita mea, Sputnik”, ”Kafka pe malul mării”, ”Cronice păsării-arc” şi ”1Q84”. În ultimii ani, numele lui a fost inclus frecvent pe lista favoriţilor la premiul Nobel pentru literatură.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.