Scriitorul britanic Salman Rushdie, care şi-a pierdut un ochi şi nu-şi mai poate folosi o mână după ce a fost înjunghiat în gât şi în abdomen în august 2022, a vorbit miercuri în emisiunea La Grande Librairie de pe France 5 despre starea sa de sănătate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Nu mergea bine, dar acum mă simt mai bine”. La un an după ce a fost ţinta unei tentative de asasinat, scriitorul Salman Rushdie, care tocmai a publicat romanul „Oraşul victoriei”, s-a destăinuit despre starea sa de sănătate în La Grande Librairie, pe France 5.

„Am probleme fizice şi mi-a luat mult timp să-mi revin după rănile suferite. În afară de ochiul meu, care nu-şi va reveni, sunt în mare parte vindecat”, a comentat romancierul, care a fost înjunghiat în gât şi în abdomen în august 2022.

„Este foarte ciudat să fii beneficiarul unui miracol, când nu crezi în el!”, a mai glumit el. „Mulţi oameni mi-au spus că a fost un miracol că am supravieţuit. Dar eu nu cred în miracole!”.

La un an de la eveniment, Salman Rushdie este încă sub efectul şocului provocat de atac: „Va mai trece ceva timp până când voi urca din nou pe scenă în faţa publicului”, a mărturisit el, înainte de a adăuga: „Fundaţia Chautauqua unde a avut loc atacul este foarte paşnică, publicul este liberal, progresist, în toată America este ultimul loc în care ne aşteptam la un astfel de act de violenţă”.

Scriitorul s-a declarat foarte emoţionat de sprijinul primit din întreaga lume: „A fost foarte emoţionant pentru mine şi familia mea, m-a întărit, sunt foarte recunoscător”.

Regretă un singur lucru: „Cel mai mare rău al acestui atac împotriva mea este că a deturnat atenţia oamenilor de la scrierile mele. Cel mai bun lucru pe care îl poate face cineva pentru a mă susţine este să-mi citească nenorocitele mele de cărţi!”.

Ameninţat cu moartea încă de la publicarea romanului său „Versetele satanice” în anii 1980 şi încă vizat de o fatwa emisă de statul iranian, Salman Rushdie trăieşte sub protecţie. De la acest atac, el s-a limitat la rare interviuri în presă şi la apariţii la ceremonii de decernare a premiilor şi festivaluri literare.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.