Scriitori din zece ţări vor fi prezenţi, în perioada 25 - 28 octombrie, la cea de-a şasea ediţie a Festivalului Internaţional de Literatură de la Timişoara, FILTM, care va avea loc în Sala Barocă a Muzeului de Artă din Timişoara şi în Sala Mare a Teatrului Naţional din Timişoara.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Pentru prima dată va avea loc un amplu maraton de poezie, reunind autori din zona Europei Centrale şi de Sud-Est, şi Literary Death Match. Lor li se adaugă lecturi publice, dezbateri şi dialoguri ale scriitorilor invitaţi cu cititorii, transmit organizatorii.

Primele două seri ale festivalului vor avea loc la Sala Barocă a Muzeului de Artă din Timişoara.

Pe 25 octombrie, de la ora 18.00, prozatoarea Gabriela Adameşteanu, cea mai tradusă autoare română contemporană, şi Ion Vianu, un scriitor care îşi împarte destinul între Elveţia şi România – unul dintre cei mai buni medici psihiatri români din a doua jumătate a secolului XX, astăzi, una dintre cele mai plăcute surprize ale literaturii anilor 2000, dezbat pe tema „Istoria, între memorie şi ficţiune”.

Pe 26 octombrie, organizatorii FILTM îi aşază faţă în faţă pe Serhii Jadan, cunoscut poet ucrainean, un veteran al Euromaidanului, prozatorul german de origine poloneză Matthias Nawrat, Tatiana Ţîbuleac (Republica Moldova) – autoarea unuia dintre cele mai bune romane apărute în 2016, şi pe Dan Lungu, cel mai tradus scriitor român din noua generaţie. Tema dialogului este „Istoria: o poveste de familie”.

Cea de a treia seară a FILTM, din 27 octombrie, propune cititorilor timişoreni întâlnirea cu zece nume de primă mărime ale poeziei europene de astăzi, în cadrul unui maraton, moderat de poetul Robert Şerban, în Sala Mare a Teatrului Naţional din Timişoara.

Participă: Robert Simonisek (Slovenia), Erdős Virág (Ungaria), Tanja Stupar-Trifunović (Bosnia şi Herţegovina), Jovan Zivlak (Serbia), Jacek Dehnel (Polonia) şi, din România, Eugen Bunaru, Slavomir Gvozdenovici, Ana Dragu, Costel Stancu şi Domnica Drumea.

Ultima seară a ediţiei din acest an a FILTM, 28 octombrie, aduce la Timişoara un format inedit: Literary Death Match, proiect de succes care a fost itinerat în întreaga lume.

Gândit sub forma unui „meci de box”, Literary Death Match îşi propune să confrunte pe scenă patru autori care citesc din creaţiile proprii, pentru fi apoi evaluaţi de un juriu. După prima rundă, rămân în ring doi competitori pentru care amfitrionul proiectului, Adrian Todd Zuniga, propune o probă secretă. În urma celei de a doua confruntări, este ales câştigătorul – desigur, alegerea unui câştigător este doar un pretext pentru a testa noi formule prin care literatura poate să rămână actuală pentru noile generaţii de cititori.

Scriitorii care intră în ring la Timişoara sunt V. Leac, Cosmina Moroşan, Livia Ştefan şi Vlad Drăgoi, iar lista juraţilor îi reuneşte pe scriitorii Mircea Mihăieş şi Marcel Tolcea, alături de Gianina Corondan.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.