Autoarea franco-maghiară Nina Yargekov, laureată a premiului Flore 2016, prezintă în turneul literar din România ”Double nationalité”, ultima sa carte, apărută la editura P.O.L.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Invitată de Institutul Francez din România, Nina Yargekov va efectua un turneu, timp de o săptămână, la Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara şi Arad, pentru a lua parte la evenimente cu publicul român, precum şi la întâlniri cu liceeni şi studenţi din cadrul comunităţii maghiare.

Ea se va întâlni cu publicul joi, la ora 14.00, la liceul ”Ady Endre” din Bucureşti; vineri, la ora 16.00, la Facultatea de Litere din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai (sala Popovici), iar apoi de la ora 19.00, la Consulatul general al Ungariei la Cluj-Napoca; duminică, la Institutul Francez din Cluj-Napoca, în cadrul Festivalului internaţional de Film Transilvania; luni, la liceul maghiar ”Apaczai Csere Janos” din Cluj-Napoca; marţi la liceul bilingv ”Jean-Louis Calderon”, iar apoi la ora 19.00, la Institutul Francez din Timişoara; miercuri, la ora 15.00, la Arad.

Scriitoarea nu se află la primul sejur în România. Laureată, în 2012, a programului Misiunea Stendhal (numit în prezent Hors leş murs Stendhal) al Institutului Francez de la Paris, Nina Yagekov a petrecut o perioadă în Cluj-Napoca pentru a se documenta în vederea scrierii romanului ”Double nationalité”. 

Nina Yargekov este născută în 1980 în Franţa. Are origini maghiare şi trăieşte acum la Budapesta. Absolventă în domeniul sociologiei, este traducătoare-interpretă. A scris trei romane, toate apărute la editura P.O.L: ”Tuer Catherine” (2009), ”Vous serez mes témoins” (2011) şi ”Double nationalité” (2016). Această ultimă lucrare a obţinut premiul Flore, care recompensează un tânăr autor talentat, judecat a fi promiţător de un juriu de ziarişti. 

”Vă treziţi într-un aeroport. Nu ştiţi cine sunteţi, nici unde mergeţi. Aveţi în poşetă două paşapoarte şi un şerveţel umed. Purtaţi o bentiţă lucioasă şi sunteţi machiată ca o paparudă. Ştiţi pe de rost toate cântecele lui Enrico Macias. Sunteţi o tânără raţională. Ce faceţi?
Pornind de la această amnezie putem să inventăm oare o viaţă? Să o reconstituim? Şi, dacă este vorba, de fapt, de două vieţi? Căci, după cum o arată chiar titlul, acesta este subiectul noului roman al lui Nina Yargekov: cum să te descurci cu două culturi, două limbi, două sensibilităţi, cum să duci, de fapt, o viaţă dublă chiar şi atunci când ţi-ai dori mult de tot, chiar glumeţ şi nedisciplinat, să fie doar una?  Şi invers, cum să suporţi ca ţara în care ţi se pare că trăieşti să adopte o lege care interzice dubla naţionalitate?”, este un fragment din ”Double nationalité”. 

Turneul scriitoarei Nina Yargekov este organizat de Institutul Francez din România, în parteneriat cu Consulatul general al Ungariei la Cluj-Napoca, librăria franceză Kyralina, Facultatea de Litere din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai, Asociaţia AMIFRAN, Universitatea ”Aurel Vlaicu”, Librăria Corina şi Asociaţia Română a Traducătorilor Literari.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.