Scriitoarea J.K. Rowling, aflată de câteva zile în centrul unei controverse după ce a scris pe Twitter că discuţia despre identitatea de gen invalidează sexul biologic, se apără spunând că a vorbit pe acest subiect, parţial, pentru că are o experienţă în ceea ce priveşte violenţa domestică şi sexuală.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Autoarea seriei „Harry Potter” a notat pe blogul personal, potrivit BBC, că interesul ei în probleme oamenilor transgender vine din faptul că este supravieţuitoare a abuzului.

Rowling, în vârstă de 54 de ani, a detaliat miercuri cele „cinci motive” care au determinat-o să vorbească pe temă. Acestea includ interesul ei „atât în educaţie, cât şi în conservare” şi în „libertatea de exprimare”. 

„Sunt în atenţia publicului de peste 20 de ani şi nu am vorbit vreodată deschis despre faptul că sunt un supravieţuitor al violenţei domestice şi agresiunii sexuale. Asta nu pentru că îmi este ruşine că acele lucruri mi s-au întâmplat, ci pentru că sunt traumatizante”, a scris ea. „Sunt protectoare cu fiica mea din prima căsnicie. Nu am vrut să am exclusivitate într-o poveste care îi aparţie şi ei”. 

J.K. Rowling a spus că în urmă cu ceva vreme fiica ei a încurajat-o să vorbească despre traumele ei. „Spun aceste lucruri acum nu din dorinţa de a stârni milă, ci din solidaritate cu numărul mare de femei care au poveşti asemănătoare”.

Ea a menţionat că a ales să vorbească prin intermediul Twitter din cauza a ceea ce vede ca o societate din ce în ce mai misogină. 

Actorii Daniel Radcliffe şi Emma Watson, care au jucat împreună în filmele „Harry Potter”, şi Eddie Redmayne, protagonistul seriei „Fantastic Beasts”, bazată pe scrierile lui Rowling, au criticat-o pe autoare pentru comentariile făcute în weekend.

Persoanele transgender susţin că îşi doresc drepturi egale, notează BBC, dar anumite grupuri sunt de părere că asta va reduce drepturile femeilor.

„Femeile sunt oprimate pe baza sexului biologic, nu a identităţii lor de gen. Trebuie să existe un loc pentru sexul feminin ca grup distinct”, a spus Stephanie Davies-Arai, care a pus bazele site-ului Transgender Trend, platformă de discuţii pentru părinţi care discută probleme trans.

Rowling a mai fost implicată într-o controversă pe aceeaşi temă în luna decembrie a anului trecut, când şi-a arătat sprijinul faţă de o cercetătoare care a publicat online mai multe mesaje împotriva persoanelor transsexuale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.