Scriitoarea franceză Fred Vargas a fost recompensată cu premiul Prinţesei de Asturia pentru Literatură, devenind a şaptea femeie care primeşte această distincţie în 37 de ani.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Pe numele său real Frederique Audoin-Rouzeau, Vargas este una dintre scriitoarele cele mai apreciate la nivel mondial. Cu un stil original, scrierile ei analizează relaţiile sociale şi sunt o radiografie contemporană a ţării sale, Franţa, notează El Pais.

Ea este a şaptea femeie care primeşte premiul Prinţesei de Asturia pentru Literatură, una dintre cele mai importante distincţii acordate în Spania, în cei 37 de ani de la înfiinţarea lui. 

Margaret Atwood a primit, cel mai recent, acest premiu, în urmă cu zece ani, iar prima scriitoare care a fost recompensată cu trofeul a fost Carmen Martín Gaite, care, în 1988, a împărţit distincţia cu poetul José Ángel Valente.

Născută la Paris, în 1957, Vargas a fost pasionată din copilărie de cercetările arheologice. A obţinut o diplomă în istorie şi s-a specializat în Evul Mediu. În scurt timp a trecut la literatura poliţistă. A debutat în 1986, cu „Les Jeux de l'amour et de la mort”, pentru care a primit Prix du Roman policier du Festival de Cognac, potrivit Humanitas.

Au urmat romane de succes ca „L'Homme aux cercles bleus”, 1991 (Prix du festival de Saint Nazaire, 1992), „Debout les morts” (Prix du polar de la ville de Mans, 1995; Prix Mystere de la critique, 1996; Duncan Lawrie International Dagger, 2006), „L'Homme a l'envers” (Trophee 813 du Meilleur roman francophone, 1999; Prix Mystere de la critique, 2000; Grand Prix du roman noir de Cognac, 2000), „Pleacă repede şi întoarce-te târziu/ Pars vite et reviens tard”, 2001 (Grand prix des lectrices de Elle, 2002; Prix des Libraires, 2002; Prix du meilleur polar francophone, 2002; Trophee 813 du Meilleur roman francophone, 2002; Deutscher Krimipreis, 2004), „Sous les vents de Neptune” (Trophee 813 du Meilleur roman francophone, 2004; Duncan Lawrie International Dagger, 2007), „Dans les bois eternels” (Trophee 813 du Meilleur roman francophone, 2006).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.