Scriitoarea franceză Annie Ernaux i-a adus un omagiu, sâmbătă seară, gigantului literaturii Albert Camus, după ce a primit premiul Nobel la Stockholm, la 65 de ani după autorul romanului „Străinul”, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În discursul ei de mulţumire la marele banchet al câştigătorilor din 2022 în capitala Suediei, autoarea în vârstă de 82 de ani şi-a exprimat „recunoştinţa” de a fi inclusă în palmares alături de Camus, care a primit Nobelul pentru Literatură în 1957.

„A mă afla aici, şaizeci şi cinci de ani mai târziu, îmi oferă un sentiment profund de uimire şi de recunoştinţă”, a declarat Annie Ernaux în faţa celor 2.000 de oaspeţi adunaţi la Primăria Stockholm.

„Uimire faţă de misterul reprezentat de un drum al vieţii şi o goană periculoasă şi solitară a scrisului. Recunoştinţă pentru că mi-a permis să mă alătur lui Camus şi acestor scriitori dispăruţi sau contemporani pe care îi admir”, a spus ea.

Ernaux, prima scriitoare franceză care a câştigat premiul suprem după 15 autori francezi, i-a salutat de asemenea „pe cei care nu sunt aici, aceşti bărbaţi şi femei care au găsit uneori în cărţile mele motive să trăiască şi să lupte, să se simtă mai mândri”.

„Recompensându-mi munca, mă obligaţi să fiu şi mai exigentă în căutarea unei realităţi şi a unui adevăr care poate fi împărtăşit”, a spus ea emoţionată.

Împreună cu ceilalţi laureaţi „suedezi” ai premiului Nobel (medicină, fizică, chimie şi economie) anunţaţi în octombrie, ea a primit premiul din mâinile regelui Suediei, în cadrul tradiţionalei ceremonii organizate la Stockholm.

La Oslo, laureaţii ucrainean, rus şi belarus pentru Pace au denunţat războiul „nebunesc şi criminal” pe care Vladimir Putin l-a lansat în Ucraina. 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.