Barbara Kingsolver a câştigat Women’s Prize for Fiction pe 2023, devenind prima persoană care a câştigat premiul de două ori în istoria sa de 28 de ani, potrivit The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Kingsolver a fost aleasă câştigătoare pentru romanul ei, câştigător al premiului Pulitzer, „Demon Copperhead”, a cărui acţiune se petrece în Munţii Apalachi din Virginia din SUA şi este o reimaginare a lui „David Copperfield” de Charles Dickens. Urmează personajul din titlu în timp ce se confruntă cu asistenţa maternală, exploatarea prin muncă, dependenţa şi multe altele într-o cultură care neglijează comunităţile rurale.

Scriitoarea a câştigat anterior premiul în 2010 pentru „The Lacuna”. Ea a fost, de asemenea, pe lista scurtă în 2013 pentru „Flight Behaviour”.

Women’s Prize for Fiction, în valoare de 30.000 de lire sterline, este acordat pentru cel mai bun roman al anului scris de o femeie şi publicat în Marea Britanie.

Juriul din acest an a fost prezidat de realizatoarea TV şi scriitoarea Louise Minchin, căreia i s-au alăturat romanciera Rachel Joyce, jurnalista şi scriitoarea Bella Mackie, romanciera şi scriitoarea Irenosen Okojie şi parlamentara laburistă Tulip Siddiq.

Juriul a decis în unanimitate că romanul lui Kingsolver este câştigător, Minchin afirmând că juriul a fost „profund emoţionat de Demon, de optimismul său blând, de rezistenţa şi determinarea sa, în ciuda faptului că totul era împotriva lui”.

Pe lista scurtă au fost incluse romanciere aflate la debut: Jacqueline Crooks pentru „Fire Rush”, Louise Kennedy pentru „Trespasses” şi Priscilla Morris pentru „Black Butterflies”, dar şi fosta câştigătoare Maggie O’Farrell, preselectată pentru „The Marriage Portrait”. Lista scurtă a fost completată de Laline Paullde pentru„Pod”, care a fost anterior selecţionată pentru premiu în 2015 pentru romanul ei „The Bees”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.