Romanciera turcă Asli Erdogan, achitată vineri la capătul unui proces controversat în care a fost acuzată de "activităţi teroriste", a declarat, duminică, pentru AFP, că exclude reîntoarcerea în ţara sa pentru că "o altă arestare ar însemna moartea" pentru ea.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"În actualele circumstanţe, nu pot să mă întorc din cauza riscurilor de reţinere", a afirmat ea într-un interviu telefonic cu o jurnalistă de la AFP, explicând că ce spune ea într-un interviu sau în altă parte ar putea constitui pretext pentur o nouă luptă în justiţie. "O altă arestare ar însemna moartea pentru mine". 

Autorităţile turce au arestat zeci de mii de persoane, între care profesori universitari şi jurnalişti, după lovitura de Stat eşuată din iulie 2016 contra preşedintelui Recep Tayyip Erdogan.

Un tribunal din Istanbul a achitat-o pe scriitoare de acuzaţiile de "tentativă de a submina integritatea statului" şi de "apartenenţă la un grup terorist", dispunând încetarea urmăririi pentru "propagandă teroristă". 

"Ca să fiu sinceră, am fost surprinsă. Aproape toată lumea pleca de la principiul că voi fi condamnată", s-a confesat autoarea, care a ales să trăiască în exil, în Germania. 

"Nu-mi vine încă să cred, dar dacă nu ar fi fost asta, ar fi găsit altă problemă", a explicat scriitoarea care nu are nicio legătură de rudenie cu preşedintele Erdogan. 

Autoare a mai multor romane traduse în străinătate, laureată a premiului "Simone de Beauvoir" pe 2018 pentru libertatea femeilor, Asli Erdogan a fost judecată pentru că a colaborat cu ziarul pro-kurd Ozgür Gündem, închis prin decret în 2016. 

Autorităţile turce au acuzat-o pe Asli Erdogan că a ajutat, prin colaborarea cu Ozgür Gündem, Partidul muncitoresc din Kurdistan (PKK), o grupare armată care duce o luptă sângeroasă de gherilă în Turcia şi este considerată "teroristă" de Ankara. 

Scriitoarea în vârstă de 52 de ani, care nu a fost prezentă la audiere vineri, a descris sistemul politic actual drept "fascist", afirmând că procesele contra scriitorului încarcerat Ahmet Altan şi omului de afaceri şi filantrop Osman Kavala demonstrează că situaţia înseamnă "ceva mai mult decât o dictatură". 

"Nu ştiu ce se întâmplă cu uşile închise, dar astfel de cazuri cu caracter iraţional nu au altă explicaţie. Le consider ca făcând parte dintr-o strategie", a subliniat ea. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.