Scriitoarea americană Tayari Jones a primit miercuri seară, la Londra, Women’s Prize for Fiction, în valoare de 30.000 de lire sterline, pentru romanul „An American Marriage”, scrie The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Al cincilea roman al scriitoarei spune povestea unui mariaj afectat de încarcerea pe nedrept a unui tânar afro-american, fiind caracterizat de preşedinta juriului, Kate Williams, drept „o privire asupra vieţii americane moderne”.

„An American Marriage” a devansat, între altele, două romane scrise de câştigătoare ale premiului Booker - Anna Burns şi Pat Barker.

Apreciată, între alţii, de Oprah Winfrey şi Barack Obama, cartea îi are în centru pe Celestial şi Roy. Viaţa lor împreună se află abia la început când Roy este condamnat la 12 ani de închisoare pentru un viol pe care nu l-a comis. Celestial crede în nevinovăţia lui, însă se consolează cu prietenul ei din copilărie până ce, după cinci ani, Roy este eliberat şi revine acasă.

Având în vedere că premiul a fost acordat când preşedintele american Donald Trump se afla în Marea Britanie, Jones a spus că nu îşi doreşte ca el să îi citească romanul.

„Sunt încântată că Obama mi-a citit cartea şi sunt încântat că un preşedinte din viaţa mea citeşte şi recomandă cărţi, că îi pasă de trecut şi de istorie. Nu am nicio speranţă sau dorinţă ca actualul ocupant al portofoliului de la Casa Albă să îmi citească romanul”, a spus ea.

Tayari Jones, în vârstă de 48 de ani, trăieşte la New York, unde este şi profesor.

Women’s Prize for Fiction este singurul premiu acordat în Marea Britanie femeilor. Iniţiat în urmă cu 24 de ani, el a revenit, între altele, scriitoarelor Zadie Smith şi Lionel Shriver.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.