Schiţe desenate de Antoine de Saint-Exupéry pentru "Micul Prinţ", păstrate de un magnat imobiliar din Zurich în mijlocul a zeci de mii de opere de artă, au fost găsite într-o clădire veche din nordul Elveţiei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cumpărate acum mai mult de 30 de ani de la o licitaţie organizată în Elveţia, desenele au fost păstrate într-un dosar cartonat şi "sunt în stare foarte bună", a precizat, pentru AFP, Elisabeth Grossman, conservator al Fundaţiei pentru artă, cultură şi istorie din Winterthour (canton din Zürich). "În schimb multe alte opere sunt în stare proastă", a adăugat ea, precizând că această colecţie a fost depozitată în mai multe locuri din oraş. 

Cartonul păstra trei desene legate de Micul Prinţ - beţivul de pe planeta sa, şarpele boa care înghite un elefant, însoţit de notiţe de mână, şi Micul Prinţ şi vulpea - precum şi un poem ilustrat cu un mic desen şi o scrisoare de dragoste adresată soţiei sale Consuelo. 

Aşa cum a scris prima dată ziarul local Landbote, desenele, care nu sunt datate, au fost realizate pe hârtie de la poşta aeriană cu cerneală chinezească şi acuarele. 

Colecţionarul din Zurich Bruno Stefanini, mort în decembrie 2018 la vârsta de 94 de ani, le cumpărase de la o licitaţie, în 1986, din Bevaix (vest). 

Proprietar al uneia dintre cele mai mari colecţii de artă din Elveţia, el a creat în 1980 această Fundaţie la Winterthour care gestionează moştenirea sa. 

Cartea "Micul Prinţ", scrisă la New York de Antoine de Saint Exupéry în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, şi ilustrată cu propriile acuarele, a fost publicată în 1943 la new York, apoi în 1946 în Franţa, după dispariţia aviatorului pe 31 iulie 1944 în largul Mării Mediterane. 

Scriitorul a trăit doi ani în Elveţia, din 1915 până în 1917, într-un internat din Fribourg (centru). 

Ilustraţiile originale ale cărţii sale sunt păstrate la Biblioteca Morgan din New York. Elisabeth Grossmann a declarat pentru ziarul Landbote că Fundaţia va lua legătura cu Biblioteca Morgan pentru a-i informa despre această "descoperire". 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.